Blic Zena

Zdrava creva, jak imunitet

Čak 80 odsto imuniteta krije se u organima za varenje, zato je važno da unapred brinemo o crevima i pazimo čime ih hranimo

- N. D.

Organi za varenje tokom života prerade oko 30 tona hrane i više od 50.000 litara tečnosti, a ukoliko preko hrane i vode unesemo i brojne bakterije, viruse, gljivice i štetne materije, želudac i creva moraju da obave još jedan važan zadatak – da zaštite organizam od njih.

Zato se kaže da su tanko i debelo crevo najvažniji organi imunološko­g sistema, jer se čak 80 odsto zaštite organizma odvija u njima, a naročito u debelom crevu.

Crevnu floru čine više od 400 vrsta bakterija koje prekrivaju unutrašnje zidove crevnog trakta, dugog od sedam do devet metara. Te bakterije prerađuju hranu svarenu u želucu, suzbijaju opasne bakterije i gljivice i razgrađuju otrovne materije.

Kada su dobre i loše bakterije koje borave u našim crevima u ravnoteži, problema nema. Međutim, ovaj balans lako može da se poremeti, što upotrebom antibiotik­a, što od prljavih ruku, pa patogene bakterije ovladaju crevnom mikrofloro­m. Zbog toga treba stalno paziti na organe za varenje, a evo i kako. Brzo hodanje, trčanje, plivanje, pa i najmanja fizička aktivnost podstiču pokrete creva, tzv. peristalti­ku. Isto može da se postigne i laganim vežbama poput „vožnje bicikla“u ležećem položaju ili masažom stomaka, koja je delotvorna protiv zatvora.

Unutrašnja masaža creva takođe je važna, a za nju su zadužene vlaknaste materije iz biljne hrane. One koje se ne razlažu u vodi, kao što su pšenične klice i laneno seme, vezuju tečnost, šire se i podstiču pokrete creva. One koje se razlažu u vodi, a to su vlakna iz voća, agruma i povrća, ishranjuju sluzokožu creva i crevnu floru, pa dobre crevne bakterije mogu da se razmnožava­ju.

Veliku pomoć crevima pružaju i probiotici, naročito kada se crevna flora poremeti od lekova ili bakterija, koje naročito leti izazivaju infekcije i dijareju.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia