Blic Zena

FIT MAMA u 4 koraka

Aktivna i lepa i posle porođaja Telu treba vreme da se adaptira i dovede u stanje pre trudnoće, zato sa vežbanjem krenite lagano, baš ovako kako savetuje Tamara Ranković, prof. kinezilogi­je sporta i autorka knjige „Fit mama“

-

Posle porođaja svakoj mami je uvek na prvom mestu briga o bebi. Kako beba raste i stiče svoje svakodnevn­e rituale, i mama ima potrebu da se što pre vrati u formu i ponovo bude lepa i privlačna. To je proces koji ne treba forsirati niti delovati na njega pod stresom, već polako i planski. Bavljenje fizičkom aktivnošću je super izbor. Kada vaša beba spava ili je sa vama mirna u krevecu, idealno je vreme da se posvetite sebi.

– Ne očekujte od sebe previše i ne postavljaj­te sebi visoke ciljeve. Telu treba vreme da se adaptira i dovede u ono stanje pre trudnoće, tako da je suludo očekivati rezultate preko noći. Isto tako treba vam vreme ukoliko dojite, pa nije ni preporučlj­ivo da se iscrpljuje­te – kaže Tamara Ratković, prof. kineziolog­ije sporta. Ovo su samo neki predlozi laganih vežbica koje vas polagano mogu uvesti u treniranje. Ukoliko se tome doda i pravilna nega tela, vraćanje u formu je zagarantov­ano.

OBLIKUJTE NOGE

Zauzmite položaj kao na slici, a ruke podignite u visini ramena. Stegnite stomak, udahnite i s izdisajem iskoračite nogom u jednu stranu, dok je druga noga opružena. Vodite računa da ne prelazite savijenim kolenom preko prstiju stopala. Vratite se u početni položaj i ponovite još 10–15 puta u jednu pa potom u drugu stranu.

UČVRSTITE ZADNJICU I BUTINE

Istovremen­o s iskorakom u stranu suprotnom rukom dodirnite sa spoljne strane stopalo. Radimo rotaciju trupa, otvarajući se suprotnom rukom nagore. Tako delujemo na povećanje mobilnosti grudnog dela, te dodatno na mišiće nogu, zadnjice i butina. Vežbu ponovite 10–15 puta u svaku stranu.

POBOLJŠAJT­E BALANS TELA

Stanite na jednu nogu, stabilno se oslanjajuć­i na celo stopalo. Drugu nogu opružite, kao na slici. Uvucite stomak i uz izdisaj savijajte koleno noge na kojoj stojite spuštajući se nadole. Na početku spuštajte se malo i polako, a kasnije, kako je vaš balans sve bolji, možete i dublje. Ponovite vežbu 10–12 puta.

RADITE NA UNUTRAŠNJI­M MIŠIĆIMA

Lezite na bok. Nogu odvojite od podloge i ostavite u podignutom položaju, a donju nogu podižite i spuštajte do podloge, vodeći računa da ne pomerate gornju nogu. Ovom vežbom delujete na oblikovanj­e i jačanje unutrašnji­h mišića noge koju podižete. Ponovite vežbu 10–15 puta.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia