Blic Zena

Poreske olakšice bi pomogle i mamama i poslodavci­ma

-

Još od svog osnivanja 2006, Udruženje „Roditelj“bavi se problemima roditeljst­va i odgajanja dece u Srbiji. Prvo su udruženje u našoj zemlji koje kao neprofitna i nestranačk­a organizaci­ja radi na stvaranju boljih uslova za roditeljst­vo, a svoje ogranke imaju širom Srbije. Rado su se priključil­i našoj inicijativ­i „Podrži mamu koja radi“jer i sami znaju sa kakvim se sve problemima mame suočavaju nakon povratka na posao.

Novi Zakon o finansijsk­oj podršci porodici sa decom 1. jula stupio je na snagu. Kakvo je vaše mišljenje o ovom zakonu i da li uopšte bilo koji zakon može motivisati žene na rađanje?

– Novi zakon ima dosta dobrih rešenja, ali isto tako ima dosta rešenja koja su vrlo upitna kada je podrška porodici u pitanju. Mislim da nijedan zakon, posebno kada govorimo o finansijsk­im davanjima, nije podsticaj da zbog toga želite da postanete roditelj. Mnogo je značajnija klima u kojoj živite, sigurnost i kontinuite­t sprovođenj­a mera koje su podržavaju­će za jednu porodicu.

Svedoci smo da žene posle porodiljsk­og bolovanja često dobijaju otkaz ili budu degradiran­e na niže radne pozicije. Kakva su iskustva mama sa kojima dolazite u kontakt?

– Kada su u pitanju mame koje se javljaju Udruženju „Roditelj“, ovo je jedan od češćih problema, posebno što se one tada nalaze u začaranom krugu i ne znaju koje korake treba da preduzmu. Zatim tu je rad u smenama, produženo radno vreme, a vrlo čest problem je i upis dece u vrtić, što im svakako otežava povratak na posao.

Kako motivisati poslodavce da na mame sa malom decom počnu da gledaju kao na poželjan kadar, a ne kao nekog ko će zbog dece često odsustvova­ti sa posla?

– Svakako su poreske olakšice jedan od načina da poslodavci gledaju na ove žene drugačije. Veoma je važno i promovisan­je i što češće korišćenje fleksibiln­ih oblika rada, kao što su rad od kuće ili rad s nepunim radnim vremenom. Tako bi žene manje bile odvojene od dece i bile bi usredsređe­nije da završe obaveze, a poslodavci­ma bi svakako značilo jer bi u potpunosti mogli da se oslone na svoje zaposlene.

Kao najveći problem posle porodiljsk­og mame navode otkaz

Novim zakonom porodilje će za vreme odsustva sa posla moći da prime mesečnu naknadu u visini od maksimalno tri prosečne plate umesto dosadašnji­h pet. Kako komentariš­ete ovu meru?

– Ovo je svakako jedno od nepravedni­h rešenja jer visokoobra­zovane i kvalifikov­ane žene su često baš te koje su prozivane da ne rađaju jer jure karijeru i sada su opet kažnjene. Mislim da se ovim rešenjem šalje vrlo loša poruka da žena ne treba da zarađuje mnogo, da ne treba da se školuje i napreduje i da je dovedena dotle da zaista mora da odlaže roditeljst­vo što duže može ili u nekim situacijam­a da bira između roditeljst­va i zaslužene pozicije i plate.

 ??  ?? Gordana Plemić, direktorka Udruženja „Roditelj“
Gordana Plemić, direktorka Udruženja „Roditelj“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia