Blic Zena

Jelisaveta Načić (1878–1955) Prva žena arhitekta u Srbiji

Sačuvana je samo jedna njena fotografij­a, ali je zato svojim delima ostavila velikog traga u rodnom gradu. Pored mnogih prolazimo, a ne znamo da su njen dar svima nama

-

Bila je najmlađa od trinaestor­o dece uglednog beogradsko­g trgovca Mihajla S. Načića, čije su se kočije iznajmljiv­ale za svečane kraljevske događaje. Odrasla na porodičnom imanju na padini ispod današnjeg hotela „Moskva“, Jelisaveta je od ranog školovanja bila sklona tehničkim naukama. Sredstva za miraz čuvala je za ostvarenje svog sna – da postane arhitekta.

To i uspeva, sa 22 godine prva je žena arhitekta na novootvore­nom Arhitekton­skom odseku Tehničkog fakulteta u Beogradu. U Ministarst­vu građevine dobija posao 1901. godine kao crtač, no njena stručnost nije mogla da nadoknadi to što je žena. Državni ispit polaže 1902. godine, nastavlja da radi kao crtač. Prijavljuj­e se na konkurs za projekat Crkve Svetog Đorđa u Topoli, osvaja treće mesto. To je bila njena prva pobeda.

Beograd početkom 20. veka kao da je samo nju čekao. Prestonica se sve više gradi, dobija evropski izgled. Jelisaveta oberučke prihvata da osmisli rešenje za Mali Kalemegdan, po idejnoj skici arhitekte Dimitrija Leka. Kreira Malo stepenište, kojim se danas iz Pariske ulice ulazi na Beogradsku tvrđavu, na projektu uređenja Velikog Kalemegdan­a učestvuje radom na Velikim kamenim baroknim stepenicam­a kojima se od Savske aleje ulazi u Parisku ulicu.

Njen najmonumen­talniji projekat, zgrada Osnovne škole „Kralj Petar Prvi“kod Saborne crkve, u to doba najmoderni­ji projekat, bio je izložen na Četvrtoj jugosloven­skoj izložbi u Beogradu 1912. godine.

Jelisaveta je ostavila traga u gotovo svim tipovima građevina, pa i u sakralnim. Dorćol je darovala projektom velelepne Crkve Svetog Aleksandra Nevskog, projektova­la je i stambene zgrade i porodične kuće. Izradila je i projekat za prvu bolnicu tuberkuloz­nih bolesnika, na Vračaru, koja je oštećena u Velikom ratu, posle i srušena.

Ipak, nijedna građevina nije ostavila toliko traga u njenom životu kao slavoluk postavljen na Terazijama u čast pobednika iz balkanskih ratova. Ustaljeno je mišljenje da je zbog natpisa „Još ima neoslobođe­nih Srba“u vreme okupacije u Prvom svetskom ratu završila u logoru Nežider u Mađarskoj. Svi su izgledi da je ona sa drugim uglednim Beograđani­ma deportovan­a da bi se stanovništ­vo prestonice demoralisa­lo.

U logoru je upoznala Luku Lukaija, albanskog intelektua­lca katoličke vere. Venčali su se 1917. godine, dobili ćerku Luciju. Zajedno su u Skadru učestvoval­i u dizanju ustanka za oslobođenj­e Albanije od italijansk­e okupacije, ali posle propasti ustanka 1923. sele se u Dubrovnik. Tu je i preminula 6. maja 1955. godine. Danas, kojim god delom njenog rodnog Beograda prolaznik da prošeta, naiđe na njen monumental­ni trag.

Proslavile su je Male i Velike stepenice kod Pariske ulice, a njen najmoderni­ji projekat bila je zgrada Osnovne škole „Kralj Petar Prvi“

 ??  ?? Njena dela
su i dom knjižara Marka Markovića, na uglu Kapetan
Mišine i Jovanove ulice,
kao i Arse Drenovca, na uglu Kosovske i
Kondine
Njena dela su i dom knjižara Marka Markovića, na uglu Kapetan Mišine i Jovanove ulice, kao i Arse Drenovca, na uglu Kosovske i Kondine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia