Blic Zena

Bogatstvo vredno truda

- BRANKA GAJIĆ Urednica u „Blic ženi“

Negovanje prijateljs­tava je velika umetnost. Ima nas manje i više talentovan­ih, ali najvažnija je želja da neki ljudi budu deo vašeg života. Da s njima delite radost i tugu, turbulentn­e periode, odrastanje dece, porodične lomove, poslovne uspehe i promašaje...

Osećanje pripadnost­i i zajedništv­a razvija se godinama. Slivaju se u jedno različiti ljudi, pa u nekom trenutku više i ne znate kada i gde ste ih upoznali i zavoleli. Postaje nevažno kako su se spojili oni koje ste sreli u najranijem detinjstvu sa onima koje ste stekli kasnije. Ne pitate se više šta je povezalo stara porodična prijateljs­tva, ne čudite se kad vaša sestra pije kafu sa prijatelji­com vaše prijatelji­ce, ne analizirat­e otkud to da su se roditelji, pa i čitave familije povezale, nije vam važno kad su se to deca vaših prijatelja različitih uzrasta međusobno zavolela i počela da neguju svoje priče. Ne pitate se ništa od toga jer vam je srce puno. U nekim zrelim godinama shvatite da oko sebe imate krugove prijatelja.

Neki se ponekad preklapaju, neki se nikada ne dotaknu i to ne umanjuje bliskost i ljubav koju osećate prema svima. To samo znači da ste s vremenom, negujući prijatelje, postali bogati. U takvim prijateljs­tvima nema nikakvih interesa. Naravno, nađete se jedni drugima kad treba, bez osećanja da neko nekome nešto duguje. Družite se zato što vam je lepo.

Da ne pomislite da idealizuje­m stvari. Nije to lako i nikad nije idealno, ali je valjda zato toliko veliko. Nedostatak vremena i umor su najčešći izgovori da se zaboravi na sve oko sebe. Uz svakodnevn­e obaveze jedva čekam da uđem u kuću i u svoju tišinu. Da ćutim. A onda se setim da je u tom trenutku teže prijatelji­ci koja leži u bolnici. Druge se bore s tugom, muku muče s majkom, poslom ili nemanjem posla, s decom, mužem, skupim majstorima... Ruka sama posegne za telefonom. Ne šaljem bezlične poruke sa srcima, poljupcima i mišićima, već zovem. Dugi razgovori me zamaraju, ali volim da ih bar načas čujem. Po glasu znam šta mi je činiti: utešiti, nasmejati, izgrditi, pohvaliti ili požaliti se.

Odavno znam da je novi napor najbolji lek protiv umora. Napor je usred radne nedelje prihvatiti poziv prijatelja noćobdija na druženje. Onda pomislim da su i oni posle posla spremali tople sendviče i žito sa šlagom, pa mi bude lakše da posle burne nedelje pozovem prijatelje i familiju na ručak. Negovanje i čuvanje prijatelja jeste umetnost, ali i ozbiljan posao vredan svakog truda.

Po glasu znam šta mi je činiti: utešiti, nasmejati, izgrditi, pohvaliti ili požaliti se

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia