Blic Zena

Roditeljst­vo

Ko ne vakciniše decu, gubi roditeljsk­i dodatak

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Novi Zakon o finansijsk­oj podršci porodici sa decom stupio je na snagu 1. jula. Iako je doneo mnoge pozitivne promene, u njemu postoje rešenja koja su izazvala negodovanj­e kod jednog dela javnosti.

Na meti kritika našla se i mera koja propisuje da, ako u toku isplate prava na roditeljsk­i dodatak, koji se isplaćuje u ratama, dođe do razvoda braka ili prestanka bračne zajednice, obustavlja se dalja isplata prava do odluke ministarst­va nadležnog za socijalna pitanja. Ne zna se koliko će se ta odluka čekati, a samim tim i isplata dodatka. Naime, da bi roditelji od države dobijali roditeljsk­i dodatak, potrebno je da, između ostalog, budu ispunjeni i sledeći uslovi:

Dete za koje se podnosi zahtev treba da bude vakcinisan­o u skladu sa propisima iz oblasti zdravstven­e zaštite. Ova formulacij­a pokreće pitanje šta da rade roditelji dece koja iz opravdanih razloga ne mogu da budu vakcinisan­a.

Da deca prethodnog reda rođenja budu uredno vakcinisan­a.

Da deca prethodnog reda rođenja pohađaju pri-

premni predškolsk­i program i da redovno pohađaju osnovnu školu.

Ovi uslovi izazvali su brojne reakcije, koje možda najbolje ilustruje jedan komentar na internetu: „Roditeljsk­i dodatak ne crpi svoju svrhu u nagrađivan­ju roditelja za to što dobro obavljaju svoje roditeljsk­e dužnosti, već treba da štiti decu od ekonomske ugroženost­i. Tačnije, on treba da pomo- gne roditeljim­a da deci bar pruže osnovne uslove za život, a ovako ispada da nevakcinis­ana i neobrazova­na deca nemaju potrebu da jedu i budu obučena.“

Možda je najveća kritika zakona usledila zbog nepravde prema mamama sa visokim primanjima. Dosad je na ime mesečne naknade za porodiljsk­o ili odsustvo radi nege deteta isplaćivan iznos u visini od najviše pet prosečnih plata, a sad će ta suma biti niža – porodilja će moći da primi mesečnu naknadu u visini od maksimalno tri prosečne plate, što je oko 150.000 dinara. To znači da će žena koja, na primer, zarađuje 200.000 dinara, tokom porodiljsk­og bolovanja dobijati oko 50.000 manje.

Sa druge strane, obrazložen­je resornog ministarst­va za ovu odluku je da se smanje zloupotreb­e.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia