Blic Zena

Mojih ruku delo: Biserka Horvacki

Slama se čuva kao zlato

-

U Subotici i okolini od davnina se prave slike od slame. Umesto četkicom, Biserka Horvacki na platno nanosi tanane slamne niti i znalačkim odabirom nijansi i vrsta stvara nesvakidaš­nje slike s motivima ravnice koja je okružuje. Nas je očarala slikom „Bunar želja“, pa smo joj za taj radi poklonili peglu „Tefal“. S Biserkom (54) se nalazimo u Gradskoj biblioteci, gde radi. Divimo se zgradi s kraja 19. veka, a naša domaćica ne može da prežali što nas nije ugostila u svojoj kući.

– Samo da mogu da vam pokažem kako sušim ovogodišnj­u slamu. Slama je od boga dana i čuva se kao zlato. Velika je to strast, a sad je vreme kada je na njivi biramo i kosimo – priča Biserka, vajkajući se kako je ove godine puno vlage, pa je slama ili crna ili šarena.

Donela je samo delić svojih radova i priredila nam malu izložbu. Divimo se ko- madima nakita, čestitkama, čokerima za vrat i češljićima za kosu, a Biserka strpljivo i sa puno ljubavi priča o svojim veštinama.

– Slamarstvo­m sam po- čela da se bavim pre 30 godina iz zdravstven­ih razloga. Imala sam probleme sa štitnom žlezdom i ovaj rad me je preporodio. Treba puno strpljenja da se sve pri- premi jer sam kreativni rad dolazi na kraju. Veliki je posao odabir slame, košenje, sušenje, protresanj­e, seckanje, peglanje, razvrstava­nje u kutije po nijansama, obeležavan­je kutija tako da u svakom trenutku znam gde mi je šta.

Iako se peglanje slame radi nožićem, Biserka kaže da je čula da to neko radi i peglom, pa će sad isprobati i taj način.

U tajne slamarske umetnosti uputila ju je svekrva Anica, a mnogo je naučila i od Jozefine Skenderovi­ć, koja vodi slamarsku sekciju u društvu „Matija Gubec“u obližnjem Tavankutu. Sad ima puno posla jer se bliže žetvene svečanosti, poznata „Dužijanca“.

– Tada u rodni kraj dođu svi koji su otišli u svet, ali se slije i mnogo Japanaca, Kineza, Mađara i Hrvata. I svi bi da ponesu suvenir sa našeg prodajnog štanda – ponosna je Biserka.

Biserka je u Suboticu došla pre 36 godina da poseti stariju sestru Katarinu. Odmah se zaljubila u grad jer je jako podseća na rodni Varaždin. Tu se udala za svog Miroslava i dobila sinove Sinišu i Gorana

 ??  ??
 ??  ?? Biserka je Branku,
urednicu u „Blic
ženi“, ugostila u Gradskoj biblioteci,
gde radi
Biserka je Branku, urednicu u „Blic ženi“, ugostila u Gradskoj biblioteci, gde radi
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia