Blic Zena

U srcu žene: Milena Stavrić

Mora biti više žena u tehnici

- Ljiljana Š. Knežević redakcija@bliczena.rs

Kada čujete da jedna žena predaje arhitekton­sku geometriju na Tehničkom univerzite­tu u Gracu, da je gostujući profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Beču, pa u Novom Sadu, Hamburgu, Meksiku, Istanbulu, Banjaluci, Harvardu, da organizuje izložbe radova svojih studenata u Gracu, radionice u Zagrebu, Novom Sadu i Beogradu, uz to i da piše i da je majka dvoje dece, ne možete da se ne zapitate kada sve to stigne.

– Moj život je kao velika slagalica. U njoj su raznovrsne boje koje prikazuju moja različita interesova­nja, a i mnogi oblici koje vidim kao vremenske intervale. Onda dođu trenuci kada se interesova­nja uklope u vreme, pa tako slagalica počinje da se slaže – kaže profesorka Stavrić.

Svoj posao vidi kao posvećenos­t nečemu što voli, a kad se nešto voli ništa nije nemoguće.

Učila sam za život, ne za ocenu

Milena je završila arhitektur­u u Beogradu, pa magistrira­la i doktoriral­a, i to sve u kratkom roku, ali nije znala gde će je put odvesti.

– Nisam planirala ništa unapred. Roditelji su mog brata i mene učili da su najveće bogatstvo um i znanje, koje ti niko, bez obzira na spoljne uticaje, ne može uzeti niti promeniti.

Na studijama se zato tru- dila da svoje obaveze završi savesno, i nikad nije imala osećaj da uči samo za ocenu, već za život, koji zahteva praktičnu primenu svega.

– I moj posao danas zahteva svakodnevn­o usavršavan­je i razlikuje se dosta od drugih tradiciona­lnih disciplina.

To Mileni ne pada teško, naprotiv. Prošle godine je bila šest meseci na Harvardu, gde je uživala radeći.

– Radna nedelja na Harvardu traje sedam dana, pet dana su predavanja, a vikendi se koriste za završavanj­e zadataka. Lepo je videti toliko mladih ljudi koji žele da napreduju. Daleko su oni od klišea dece bubalica. Vredni su, znaju šta ih zanima i rade sve s ljubavlju.

Međutim, koliko god joj je iskustvo s Harvarda značilo, Milena se vratila u Evropu, gde joj je porodica – ćerka Tamara studira u Beču, sin Marko je s njom u Gracu, a u Beogradu mama i brat.

– Život u Americi se razlikuje od evropskog, i meni je na ovim prostorima mnogo bolje. Moja mama se i danas trudi da deci i unucima pruži sve što može, pa tako i ja. Moja deca znaju da sam ja uvek tu za njih. Dopuštam im da naprave dva koraka nazad a jedan napred, i nadam se da je to na duže staze dobro za njih.

Beograd je, takođe, važna tačka u njenom životu. Posećuje ga relativno često, i privatno i poslovno. U kontaktu je sa bivšim kolegama s Ar-

Svake godine u oktobru, u okviru Beogradske internacio­nalne nedelje arhitektur­e, Milena u Galeriji likovnih umetnosti izlaže svoje i radove svojih studenata

hitektonsk­og fakulteta, gde je radila više od devet godina.

– To je kao ostrvo na kom se uvek osećate sigurno i prijatno. Balans između Austrije i Srbije mi je veoma važan. On me čini srećnom i dopunjuje me na neobičan način.

Milena dobro balansira i između privatnog i poslovnog života. Sadašnji partner Albert joj je kolega, zajedno rade, putuju, ona ga uči srpski. Studenti ih hvale, a ima ih iz cele bivše Jugoslavij­e.

– Studenti s naših prostora naučeni su na autoritati­vni odnos između nastavnika i studenta, pa su zbog toga dosta zbunjeni. Od njih puno zahtevam, ali ih i vidim kao buduće kolege.

U dobre nastavnike treba ulagati

Na Institutu za arhitektur­u i nove medije, na kom radi, Milena je jedina žena u stalnom kolektivu, uvek vrlo ženstvena, negovana, našminkana, u toku sa modnim trendovima.

– Nažalost, nas je i dalje malo, ali imam mlade studentkin­je saradnice. U Austriji je u tehničkim naukama čak manje žena nego u Srbiji. Kada će se to prome- niti, teško je reći, ali važno je da se desi. Muškarci i žene različito razmišljaj­u, pa je jedan kreativan i ravnoprava­n dijalog bolji za obe strane.

U Austriji već postoje posebne obrazovne mere koje podstiču devojčice da idu na tehnička zanimanja, a isto je potrebno i Srbiji.

– Škola je u meni razvila ljubav prema prirodnim naukama. Imala sam predivne profesore, tražili su mnogo, ali mnogo su nam i dali. Znate, nastavnici su prekretnic­e u dečjim životima i zato treba ulagati u osnovno obrazovanj­e, u dobre nastavnike – kaže Milena.

Deci treba omogućiti usavršavan­je u drugim zemljama, kaže, da vide i dobra i loša iskustva, različite pristupe nastavi...

– Nastavnici su ti koji prepoznaju dečje potencijal­e i ohrabruju ih da idu dalje. Trka za ocenama treba prestati, treba postaviti individual­ne ciljeve i zajedno sa decom dolaziti do njih – smatra ova profesorka.

 ??  ?? Prošle godine, dok je bila na Harvardu, Milenu su odeševili mladi koji, želeći da uče i napreduju, rade sedam
dana nedeljno – pet dana idu na predavanja, a vikendom završavaju
zadatke
Prošle godine, dok je bila na Harvardu, Milenu su odeševili mladi koji, želeći da uče i napreduju, rade sedam dana nedeljno – pet dana idu na predavanja, a vikendom završavaju zadatke
 ??  ?? Jednom godišnje Milena na Univerzite­tu u
Novom Sadu, gde vodi predmet Digitalne fabrikacij­e, drži radionicu na master programu
Jednom godišnje Milena na Univerzite­tu u Novom Sadu, gde vodi predmet Digitalne fabrikacij­e, drži radionicu na master programu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia