Blic Zena

Aktuelno Ko ne želi da bude davalac organa, mora da se izjasni

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Usvojen Zakon o presađivan­ju ljudskih organa

Svi ćemo biti potencijal­ni donori organa, izuzev onih koji se za života ne izjasne drugačije ili to, ako se nađu u stanju moždane smrti, ne učini njihova porodica. To je najvažnija izmena u oblasti doniranja organa koju donosi nov Zakon o presađivan­ju ljudskih organa, a koji je usvojila Skupština Srbije.

Ovim zakonom predviđeno je da građani koji ne žele da budu donori organa tokom života moraju u pisanom ili usmenom obliku da se izjasne o tome Upravi za biomedicin­u u Beogradu. Zakon ostavlja mogućnost i da porodica preminulog donese odluku o doniranju ukoliko se on o tome nije izjasnio tokom života.

Stručnjaci ističu da je neophodno i dalje nastaviti sa radom na podizanju svesti javnosti o ovoj temi kako bi zakon dao pun efekat. Nov zakon prati evropsku regulati- vu i u najvećem broju zemalja koje imaju uspešne programe transplant­acije primenjuje se upravo pretpostav­ljena saglasnost, koja je novim zakonom uvedena i kod nas. Taj model, na primer, primenjuje i Hrvatska, koja se po broju potencijal­nih donora – 40 na milion stanovnika – nalazi na prvom mestu u Evropi. Iako organa za transplant­aciju nedostaje u čitavom svetu, jer je mnogo više primalaca nego potencijal­nih davalaca, po uspešnosti ovih programa posebno se izdvaja Španija.

Inače, jedan od najčešćih mitova o doniranju organa odnosi se na to što mnogi misle da će im neko ukrasti organ. To je nemoguće jer stroga procedura i zakon u potpunosti isključuju mogućnost zloupotreb­e.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia