Blic Zena

Aktuelno Imovina ubuduće zajednička

- Nevena Dimitrijev­ić

Nov zakon o upisu u katastar za veću sigurnost žena

Tek svaka četvrta nekretnina u Srbiji je u stopostotn­om vlasništvu žena, a još 11 odsto je u mešovitom posedu. To je veliki problem za žene, posebno prilikom pokretanja biznisa i upisa hipoteke za podizanje kredita, ukazala je nedavno Jelena Bojović, direktorka za regulatorn­u reformu NALED-a. Naime, stupanjem na snagu Zakona o postupku upisa u katastar nepokretno­sti, naglasila je ona, to bi trebalo da se promeni. Dosad je najčešća praksa bila da, recimo, suprug uzima kredit za stan i da se u katastar on upisuje kao vlasnik, a imovina se stiče upisivanje­m u katastar.

Poznato je da su ljudi obično u ljubavi kada kupuju stan, ali kad dođe do spora, često nastaju problemi.

Budući da je Zakon o upisu imovine usvojen, odsad će javni beležnik biti obavezan da sazna, kada neko dođe da upiše stan, da li je taj neko u braku. Onda će se imovina u katastar automatski upisivati kao zajednička, ističe direktorka za regulatorn­u reformu NALED-a.

To je značajno jer će supruga, za početak, imati nepokretno­st da je založi kao kolateral kod hipoteke. Bojovićeva naglašava i da će to što žena nešto poseduje samo po sebi biti dodatna sigurnost za nju i veruje da će to doprineti i većoj stabilnost­i u porodici.

Takođe, novi zakon predviđa da se ceo postupak upisa imovine završava na jednom mestu, kod javnog bеlеžnika. On će zaključiva­ti ugovore i, umesto građana, katastru, opštinskoj administra­ciji i Poreskoj upravi prosleđiva­će imovinu na upis.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia