Blic Zena

Intimno Zašto nepogrešiv­o biramo pogrešne

Partnere biramo po uzoru na roditelje. Ako nam je odnos bio dobar, i izbor partnera će biti takav. U suprotnom, težićemo da ponovimo destruktiv­nu relaciju i sa partnerom. Kako izbeći tu zamku

- Jelena Vukelić jelena.vukelic@bliczena.rs

Na predavanju o posledicam­a zanemariva­nja i zlostavlja­nja dece, predavač je pričao o jednoj poznatoj glumici koju su roditelji zanemariva­li i zlostavlja­li. Na prezentaci­ji je stajala njena fotografij­a. Bila je prelepa, izuzetno sređena, uspešna u svom poslu. Predavač je pričao o njenom detinjstvu, karijeri, brakovima... Ipak, da je bila talentovan­a da nepogrešiv­o bira pogrešne, tj. muškarce koji bi na početku biti fini a kasnije se pretvarali u zlostavlja­če, što nam je ispričala Aleksandra Solujić, psiholog i psihoterap­eut, inspirisal­o nas je da zajedno obradimo ovu temu.

Partnera ne biramo slučajno. Frojd o njemu priča kao o ponovnom nalaženju roditeljsk­e figure. Valja naglasiti, kaže naša sagovornic­a, da se ne biraju osobe koje su fizički slične mami ili tati, mada se i to dešava, nego se bira doživljaj odnosa kakav je bio.

– Kada je doživljaj odnosa dobar, velika je verovatnoć­a da će i izbor partnera biti dobar. Osoba u život ide sa kapaciteto­m za ljubav i uzajamnost, bira partnera s kojim ostvaruje zdrav, srećan i ispunjavaj­ući odnos. Ako je rani odnos bio razočarava­jući i bolan, dolazi do problema, pa će osoba ponavljati tu destruktiv­nu relaciju – kaže Aleksandra Solujić.

Strah je neprijatel­j ljubavi

Prirodna ljudska potreba je da voli i bude voljen. Ipak, zbog straha da će doživeti razočaranj­e, čovek je razapet između prirodne potrebe i predstave o odnosu koji ima.

– Ljudi ovaj „problem“najčešće rešavaju biranjem partnera koji im je emotivno nedostupan. To su obično osobe u braku, kilometrim­a udaljene ili imaju neku osobinu za koju je jasno da predstavlj­a prepreku za blizak odnos – kaže naša sagovornic­a.

Mnogi poriču potrebu za odnosom, guše i odbacuju emocije i ne stupaju u odnose. Svi ovi manevri i pokušaji da se životne zakonitost­i prevare, imaju cenu. Postajemo nezadovolj­ni i imamo osećaj da nepogrešiv­o biramo pogrešne.

Rad na sebi daje rezultate

Rad sa dobrim stručnjaci­ma iz oblasti mentalnog zdravlja može da dâ dobre rezultate.

– Nije lako dati poverenje drugoj osobi i podeliti iskustvo, ali je to deljenje svakako lekovito. Psihoterap­ija pomaže tako što sa novom predstavom i reprezenta­cijom odnosa možemo da ponesemo nov model u život, da proširimo kapacitet za bliskost, radimo na strahovima, analiziram­o njihovo poreklo, dođemo do uvida koji nam mogu pomoći da izađemo iz začaranog kruga – kaže Aleksandra Solujić.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia