Blic Zena

Crtice iz života

-

Oliver Dragojević rođen je 7. decembra 1947. godine u Veloj Luci na ostrvu Korčuli, u skromnoj radničkoj porodici.

Imao je samo pet godina kada mu je otac kupio usnu harmoniku. Kasnije se školovao u muzičkoj školi u Splitu i svirao bas-gitaru, klarinet i klavir.

Prvi put je javno nastupio 1961, a istovremen­o je s bratom Aljošom snimao svetske hitove za splitsku radio-stanicu.

Festivalsk­i debi za Olivera bio je u Splitu 1967. Razočaran što pesma „Picaferaj“nije prošla u finale, okrenuo se sviranju po evropskim klubovima.

Na Splitski festival vratio se tek 1974, kada je i pobedio sa temperamen­tnom pesmom „Ča će mi Kopakabana“.

Te godine, pre ogromne popularnos­ti koja je došla s pobedom, venčao se sa Vesnom. U braku su dobili tri sina, Dina, Damira i Davora.

Pesma „Galeb i ja“označava početak duge saradnje sa Zdenkom Runjićem.

Do 1980. godine nastajale su „Molitva za Magdalenu“, „Oprosti mi, pape“, „Vjeruj u ljubav“, „Skalinada“, „Malinkonij­a“, „Nadalina“.

Kasnijih godina nastajale su „Karoca“, „Moje prvo pijanstvo“, „Svirajte noćas za moju dušu“, „Što to bješe ljubav“, „Neka se drugi raduju“i „Cesarica“.

Nastupao je na najvećim svetskim scenama: u londonskom „Rojal Albert holu“, njujorškom „Karnegi holu“, u Sidneju...

U septembru 2017. godine dijagnosti­kovan mu je tumor na plućima. Dok se lečio, bio je pun optimizma i od javnosti je tražio da mu daju mira i privatnost­i dok se bori s bolešću.

Dana 29. 7. 2018. Oliver je izgubio životnu borbu. Preminuo je u splitskoj bolnici, u kojoj je proveo poslednjih mesec dana života.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia