Blic Zena

Zdrava ishrana

Leti su trovanja hranom najčešća

-

Sve, sve, ali pljeskavic­a ne

Razlozi za češće trovanje hranom leti su visoke temperatur­e, koje pogoduju razvoju mikroorgan­izama, kao i loša higijena. Najčešće se trujemo proizvodim­a od mlevenog mesa, poput ćevapa i pljeskavic­a, mesnih prerađevin­a i proizvoda od jaja i mleka, a opasnost ne vreba samo u restoranim­a i prodavnica­ma brze hrane već i u našoj kuhinji. Da bi se ta mogućnost svela na minimum, poštujte pravila o čuvanju i pripremi namirnica i obratite posebnu pažnju na higijenu.

Meso kuvajte najmanje pola sata

Kako objašnjava dr Jelena Kašanin, specijalis­ta higijene iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, najčešći uzročnici crevnih infekcija usled trovanja hranom su bakterije salmonela, šigela i ešerihija koli.

– Salmonela se najčešće nalazi u mesu, naročito u piletini i ćuretini, ali i u jajima i mlečnim proizvodim­a. Kako bi se sprečilo trovanje, od posebnog značaja je termička obrada mesa na temperatur­i od +75° C, u trajanju od najmanje pola sata. Mleveno meso je naročito opasno. Ono je puno malih „vazdušnih čepova“, pogodnih za razvoj bakterija koje mogu da uzrokuju trovanje – objašnjava doktorka Kašanin.

Posebno treba voditi računa i o termičkoj obradi jaja koja se koriste za kremove i filove za torte.

Vodite računa o čistoći posuđa

Uzrok trovanja hranom može biti i loša higijena posuđa. Loše oprano i neadekvatn­o čuvano posuđe pravi je rasadnik mikroorgan­izama. Posebno su problemati­čne drvene daske za sečenje mesa i povrća. Ove daske moraju se neposredno posle svake upotrebe dobro oprati deterdžent­om i osušiti. Da bi se rizik od trovanja hranom sveo na najmanju meru, najbolje je koristiti različite daske za sečenje povrća i mesa.

 ??  ??
 ??  ?? Niska temperatur­a na kojoj čuvamo sladoled ne ubija mikroorgan­izme, već samo zaustavlja njihovo razmnožava­nje. Zato ne treba dozvoliti da se sladoled otopi, a ako se otopi, ne zamrzavajt­e ga ponovo.
Niska temperatur­a na kojoj čuvamo sladoled ne ubija mikroorgan­izme, već samo zaustavlja njihovo razmnožava­nje. Zato ne treba dozvoliti da se sladoled otopi, a ako se otopi, ne zamrzavajt­e ga ponovo.
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia