Blic Zena

Šlank i fit

Počnite dan ovim sočnim voćem dok ga još ima na pijacama i vratiće vam se višestruko – nahraniće vam telo zdravim mastima, a one štetne će proterati napolje

-

Kriška dinje za vitku liniju

Bilo da odaberete ananas ili običnu žutu, dinja je idealno letnje osveženje jer sadrži veliki procenat vode, čak oko 95 odsto, odličnog je ukusa i mirisa. Samo je važno da bude potpuno zrela kako bi bila mekana i sočna.

– Dinja je bogata vitaminima A, C, B grupe i mineralima neophodnih organizmu, ali zahvaljuju­ći biljnim vlaknima, posebno dobro deluje na digestivni trakt tako što uravnoteža­va metaboliza­m, pa se toplo preporučuj­e za dijetu – savetuje Branka Mirković, nutricioni­sta.

UBRZAVA VARENJE

Organi za varenje počeće da razgrađuju dinju već posle petnaestak minuta. Zato je dobro jesti je na prazan stomak, na primer ujutru, jer tad najbolje ubrzava varenje i sprečava zatvor. Još je bolja u kombinacij­i s koštunjavi­m voćem, kom treba oko četiri sata da se svari, pa ste provereno dugo siti.

SADRŽI MALO KALORIJA

Plod dinje srednje veličine sadrži 275 kalorija, što je kao da za doručak pojedete dva kuvana jajeta i dva parčeta integralno­g tosta. S tim što će vam dinja dati više biljnih vlakana, a manje masti. Ipak, zbog visokog glikemijsk­og indeksa, ne treba jesti više od dve kriške na dan.

DUGO PRUŽA OSEĆAJ SITOSTI

Četvrtinu dnevne doze vlakana imate u porciji dinje i zato ćete posle nje dugo imati osećaj da ste siti, a zbog visoke hranljive vrednosti, organizam još dugo prima signal da ima sve što mu treba, pa niste gladni.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia