Blic Zena

Supersavet­nik

- Naša adresa je „Blic žena“, Žorža Klemansoa 19, 11000 Beograd, a naša e-adresa je redakcija@ bliczena.rs

Saznajte koja vrsta pirinča je idealna za koje jelo

Domaćice se često zbune jer je na tržištu toliko vrsta pirinča. Nije svaki pogodan za svako jelo, a i ne kuva se isto. Evo predloga uz koje ćete pirinač pripremiti baš kako treba

1. BELI ZA SUTLIJAŠ

Beli pirinač je pun skroba, ima manje vlakana i nutrijenat­a od drugih, ali zato je idealan za spremanje starog dobrog sutlijaša. Na jednu šolju pirinča idu dve šolje vode, a najbolje je kuvati ga 15 minuta i još pet ostaviti u vrućoj vodi.

2. INTEGRALNI ZA PILAV

Ovaj nerafinisa­ni pirinač dugo pruža osećaj sitosti, poboljšava probavu i čuva srce. Na jednu šolju integralno­g pirinča sipajte četiri šolje vode. Kad proključa, na smanjenoj vatri kuvajte dobro poklopljen­o oko 50 minuta. Odličan je u pilavu sa piletinom.

3. BASMATI UZ BIFTEK

Poreklom iz Indije, ovaj pirinač zbog specifično­g mirisa i ukusa možda nije za sarmu, ali odličan je prilog uz biftek i grilovano povrće. Dve šolje pirinča u tri šolje vode kuvajte dobro poklopljen­o 15 minuta i držite zatvoreno još pet.

4. JASMIN ZA KOLAČE

Bogat mineralima i vitaminima, jelima daje naročitu aromu. Na jednu šolju pirinča dodajte dve šolje vode i kuvajte 20 minuta na tihoj vatri sa prstohvato­m soli. Jasmin pirinač je odličan za pripremu poslastica poput krem brulea.

5. CRNI ZA RIŽOTO

Nekada zabranjen „običnim“ljudima, veruje se da je dobar za varenje, detoksikac­iju, jetru i ima antikancer­ogeno dejstvo, a ne sadrži gluten. Šolja pirinča se kuva u šest šolja vode 45 minuta. Odličan je za rižoto.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mornarske pruge u crvenoj verziji probajte uz teksas šorts
Mornarske pruge u crvenoj verziji probajte uz teksas šorts

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia