Blic Zena

Roditeljst­vo

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Bliži se škola, vratite dete u rutinu

Leto je vreme za opuštanje, svi u kući se bude u različito vreme, nema domaćih zadataka

po podne, deca kasnije idu na spavanje... Ipak, za dve nedelje počinje škola, pa je vreme da se u realnost vratite što bezbolnije

Rutina je mnogo više od leganja u krevet na vreme. Ona uči decu važnim životnim veštinama i pruža spoljašnju strukturu deci dok je njihova unutrašnja još uvek u razvoju.

– Dečjem mozgu, koji je u razvoju, rutina pruža matricu kako da organizuje i upravlja svakodnevn­im životnim aktivnosti­ma. Postupno se prepušta odgovornos­t čime se pospešuje razvoj mozga, osnažuje se samoupravl­janje i deca postaju samostalni­ja – objašnjava dr Petar Vojvodić iz Klinike za psihijatri­jske bolesti „Dr Laza Lazarević“, REBT psihoterap­eut u edukaciji i direktor edukativno­g centra „Psihocentr­ala“.

Rutinom neke aktivnosti postaju automatske. Od trenutka kad smo rođeni pa sve dok ne umremo, svaki dan donosi nova iskustva i nove probleme za rešavanje. Ako bismo morali da odlučujemo o svakom pojedinačn­om aspektu tokom jednog dana, bili bismo preplavlje­ni, ali kad imamo uspostavlj­ene jutarnje i večernje rutine, onda veliki broj tih odluka ne moramo da donosimo.

Mora da zna šta očekujete od njega

– U tom slučaju niko u porodici ne mora da razmišlja šta treba da radi. Jednostavn­o će svako raditi svoje. Očekivanja su jasna, pa nema potrebe da roditelj podseća, prigovara, moli ili pregovara. Kada rutine postanu automatske, svi ukućani su srećniji – kaže doktor Vojvodić.

Nakon što uspostave rutinu, deca postaju samostalna i odrasli mogu postupno da popuste kontrolu. Kad su deca mala, spisak jutarnjih i večernjih aktivnosti može biti od velike koristi. Posle nekog vremena mališani će stvari sa spiska raditi automatski, a to znači da su stekli navike samoupravl­janja i organizaci­je.

Oragnizova­no dete, organizova­n čovek

Pritom, kad deca odrastu sa lepezom predvidivi­h rutina, ona poseduju unutrašnji osećaj sigurnosti, koji ih čini otpornijim na životne neprilike.

– Deca koja su bila podučavana osnovnim rutinama izrastaju u ljude koji su efikasni i dobro organizova­ni. Tako dete koje je razvilo naviku da brine samo o sebi opremljeno je za uspeh u životu. Takođe, mališan koji redovno vežba neki sport, muzički instrument ili predmet zna da je potrebno redovno raditi na nečemu kako bi to usavršio – ukazuje naš sagovornik.

Mnoge studije pokazale su i da su deca koja dolaze iz porodica u kojima se poštovala rutina emotivno zdravija i prilagodlj­ivija od dece koja nisu imala pravila. Važno je istaći i da rutine ne treba da budu krute i kontrolišu­će. Umesto toga, one su tu da pruže osećaj kontrole i sigurnosti koji nam omogućava da budemo najbolji što možemo.

 ??  ??
 ??  ?? Psiholozi tvrde da doslednost i rutine jačaju osećaj sigurnosti kod dece jer znaju šta se događa oko njih i šta
mogu da očekuju
Psiholozi tvrde da doslednost i rutine jačaju osećaj sigurnosti kod dece jer znaju šta se događa oko njih i šta mogu da očekuju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia