Blic Zena

U srcu žene: Marija Genčić

Odmalena ju je zanimalo zašto je odeća izgužvana nakon pranja i sušenja i zašto se lakše pegla isprskana vodom. Hemičar po profesiji, odgovore na ova i mnoga pitanja danas deli sa svojim studentima

- Olgica Kravljača olgica.kravljaca@bliczena.rs

Hemija je svuda oko nas

Kako nas losioni za sunčanje štite od štetnog UV zračenja, kako sapun pere, zašto plačemo kada sečemo crni luk, kako penicilin deluje na bakterije, kako znoj poprima neprijatan miris… Ovim i sličnim pitanjima Marija Genčić

na Departma(33), docent nu za hemiju Prirodno-matematičk­og fakulteta u Nišu, pokušava da podstakne

sveostuden­te da na svoje buhvatan način posmatraju svet oko

sebe. Jer hemijske reakcije se ne dešavaju samo u laboratori­ji, one su u pozadini mnogih pojava

iz naše svakodnevi­ce.

– Kao detetu mi je bilo interesant­no to što mama posle dolaska od frizera izgleda lepše, ne samo zbog nove već i zbog

karakterif­rizure stičnih mirisa salona; kako je

skoro uvek izgužvana odeća nakon pranja i sušenja i kako se lakše pegla ukoliko se ponovo isprska vodom – priča Marija Genčić. Mnogo

kasnije usledilo je i objašnjenj­e da oblik pamučne tkanine zavisi od načina formiranja vodoničnih veza između molekula celuloze, tj. da se ceo proces pranja i peglanja zasniva na raskidanju

veza. Jedan od i stvaranju tih predmeta na kome ona danas drži nastavu osmišljen je upravo tako

da sa studentima razmatra ove pojave na

molekula i hemijskih nivou reakcija.

U srednjoj je zvali Denijum

Skromno i povučeno dete koje je volelo da crta, slaže

i rešava mozkocke, slagalice galice, Marija je od osnovne škole pokazivala sklonost

prirodnim naukama. prema Hemija posebno počinje da je interesuje u srednjoj školi, na predavanji­ma profesorke Zorice Taškov. Iz tog doba

Marijin nadimak Dedatira i nijum, koji je dobila od drugova iz odeljenja. Predstavlj­ao je hemijski element koji

trebalo da otona nekada bi krije, a danas je to njeno ko-

risničko ime za mejl. Preko seminara u IS „Petnica“sve je dalje vodilo do studija hemije.

– Oduvek mi je bilo interesant­no proučavanj­e biljnih vrsta sa fitohemijs­kog aspekta. Svi smo bili u situaciji da nam čajevi, melemi ili sirupi od lekovitog bilja pomognu kod određenih zdravstven­ih tegoba. Mnogi lekovi su izolovani iz biljnih vrsta koje su imale viševekovn­u upotrebu u narodnoj medicini, ali ponekad je neki molekul prisutan u maloj količini u biljki i teško ga je izolovati u količinama dovoljnim da se ispita da li je on „odgovoran“za lekovita svojstva te biljne vrste. U ovakvim situacijam­a ponekad je moguće sintetisat­i dati molekul – priča Marija i dodaje da je to bio put do njene doktorske disertacij­e, koja predstavlj­ala spoj fitohemije i organske sinteze.

Traži najisplati­viji lek za malariju

Marija Genčić je dobitnica nacionalne stipendije „Za žene u nauci“koju dodeljuju Nacionalna komisija za saradnju sa UNESCO, Ministarst­va za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj i kompanija L’Oréal Balkan. Nagrađena je za izuzetan naučnoistr­a- živački rad, a njena istraživan­ja mogla bi doneti rešenje problema s malarijom na globalnom nivou.

– Malarija je infektivna bolest koja preti približno polovini svetske populacije. U zemljama u razvoju glavni je uzrok smrtnosti kod dece do pet godina. Rizik od smrtnosti je povećan kada se kod dece kao komplikaci­ja javi sekundarna bakterijsk­a infekcija, zbog čega se kod težih oblika malarije preporučuj­e preventivn­a upotreba antibiotik­a – priča.

Onda nam objašnjava kako prekomerno davanje antibiotik­a može imati negativne posledice u razvijanju rezistenci­je mikroorgan­izama na date antibiotik­e, a ne može se zanemariti ni finansijsk­i aspekt.

– Nagli razvoj otpornih formi parazita prema postojećim antimalari­cima stvara potrebu za razvojem novih lekova. Kao nekome ko se bavi organometa­lnom hemijom, konkretnij­e hemijom ferocena, bilo mi je poznato da je ferohin jedan od najperspek­tivnijih antimalari­ka novije generacije – objašnjava Marija kako je povezala farmakofor­e koje su efektivne u terapiji malarije sa nekom drugom farmakofor­om sa jakim antimikrob­nim dejstvom.

Krajnji cilj njenog predloženo­g istraživan­ja je dobijanje tzv. multitarge­t lekova kojim bi se kod pacijenata istovremen­o delovalo na malariju i sprečavalo razvijanje sekundarne bakterijsk­e infekcije, što bi možda bilo i finansijsk­i pristupačn­ije.

Uspešna u svom poslu, odlučila je da ostane u Srbiji, ponosna na istraživač­ku grupu u niškom PMF-u, čiji je rukovodila­c prof. dr Niko Radulović.

Na osnovnim studijama Marija je upoznala supruga Sašu. Ljubitelji putovanja, oni bar jednom godišnje otputuju. Zahvaljuju­ći Marijinom dugogodišn­jem bavljenju folklorom, uvek su najveselij­i gosti na svim proslavama. Pas Miša ih oraspoloži nakon svakog napornog dana, a velika želja im je da se ostvare i kao roditelji.

Izuzetno uspešna u svom poslu, Marija je odlučila da ostane u Srbiji, ponosna na istraživač­ku grupu u niškom PMF-u

 ??  ??
 ??  ?? Marija i Saša su se upoznali na
osnovnim studijama. Ona je postala docent, a on je pokrenuo
sopstveni biznis
Marija i Saša su se upoznali na osnovnim studijama. Ona je postala docent, a on je pokrenuo sopstveni biznis
 ??  ?? Stariji brat Marko joj je oduvek velika podrška. Dok nije naučila slova, on joj
je čitao titlove crtanih filmova
Stariji brat Marko joj je oduvek velika podrška. Dok nije naučila slova, on joj je čitao titlove crtanih filmova
 ??  ?? Pas Miša Mariji ulepša svaki dan
Pas Miša Mariji ulepša svaki dan

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia