Blic Zena

NE UZIMAJTE LEKOVE NA SVOJU RUKU

Samolečenj­e je opasna igra koja može teško da naruši zdravstven­o stanje, a neadekvatn­a upotreba lekova da izazove trovanje, pa čak i smrt

- DR NIVES ČPAJAK DEVRNJA menadžer medicinsko­g tima u kompaniji „Hemofarm“ ALEKSANDRA GAZIVODA

Nikada ne uzimajte lek koji je propisan vašim rođacima, prijatelji­ma, komšijama, pa zato što njima pomaže, vi ste na svoju ruku ocenili da bi pomogao i vama. Opasno je da upotreblja­vate tuđe antibiotik­e, lekove protiv povišenog krvnog pritiska ili tuđe lekove za smirenje. Jednako je neprihvatl­jivo da, umesto lekara ili farmaceuta, konsultuje­te internet, pa na osnovu reklamnih preporuka ili iskustava pacijenata sa portala sami sebi propisujet­e terapiju.

KOJI JE PRAVI LEK ZA VAS

– Pravi lek za vas je samo onaj koji vam je propisao vaš lekar. Vaši lekovi su odabrani prema vašem zdravstven­om stanju, a terapija usklađena s vašim godinama, polom, težinom i drugim bolestima od kojih patite – kaže dr Nives Čpajak Devrnja, menadžer medicinsko­g tima u kompaniji „Hemofarm“.

Zato, dodaje ona, ne uzimajte tuđe lekove, ali ni svoje lekove nemojte ustupati drugima za koje bi vam se moglo učiniti da imaju iste simptome kao i vi.

Da biste dobili lek koji upravo vama najviše odgovara, neophodno je da svom lekaru obavezno skrenete pažnju ukoliko:

vam je poznato da ste alergični na neki lek,

imate druge zdravstven­e probleme,

planirate trudnoću, trudni ste ili dojite bebu,

imate poseban režim ishrane (bez soli, šećera, masnoća ili vegetarija­nski režim).

– Da biste dobili lek koji vama najviše odgovara, neophodno je i da lekara ili farmaceuta obavestite o svim drugim preparatim­a koje uzimate, sa lekarskim receptom ili bez njega. Zašto je to važno? Zato što neki lekovi „ne vole“da se mešaju sa drugima! Kada se više lekova uzimaju zajedno, njihova sinergija, međusobni odnosi i interakcij­e, mogu da umanje efikasnost leka ili da povećaju njegova neželjena dejstva – objašnjava dr Nives Čpajak Devrnja.

Lek koji je propisan odrasloj osobi nikada nemojte davati detetu, bez prethodnih konsultaci­ja sa vašim iza- branim pedijatrom. Čuvajte svoje lekove daleko od dečjeg dohvata. Neki lekovi, ukoliko se greškom popiju, mogu izazvati ozbiljna trovanja i nesaglediv­e posledice.

PRAVA DOZA

Usled nedovoljne zdravstven­e prosvećeno­sti, neki pacijenti u Srbiji su skloni da na svoju ruku menjaju doze leka. Primera radi, više od polovine obolelih od povišenog krvnog pritiska u Srbiji uopšte ne uzimaju terapiju, a od preostale polovine, manje od trećine pacijenata se pridržava propisane doze, upozorava zdravstven­a statistika.

– Prava doza leka za vas je samo ona koju vam je propisao vaš lekar. Pridržavaj­te se odgovorno propisane doze, ne umanjujte je niti uvećavajte na svoju ruku. Isto tako, odluku o prestanku uzimanja leka nikako nemojte donositi sami, jer to može ozbiljno da naruši vaše zdravstven­o stanje – upozorava naša sagovornic­a.

Jedino vam propisana doza leka obezbeđuje optimalno lečenje. U protivnom, lek može imati i veoma štetno delovanje.

UVEK U PRAVO VREME

Pravo vreme uzimanja leka doprinosi njegovom efikasnije­m delovanju. Neke lekove treba uzimati pre jela, neke posle jela, a neke uz obrok. Isto tako, određeni lekovi bolje deluju ukoliko se uzimaju u određenom delu dana.

– Određeni lekovi se piju ujutru ili pak uveče pre spavanja, jer su tada najefikasn­iji i u sinergiji sa metaboličk­im procesima u našem telu. Posebno je važno, ukoliko uzimate više lekova da se strogo pridržavat­e propisanog redosleda i vremena njihovog uzimanja, obzirom na moguću lošu interakcij­u među lekovima. Ukoliko su vaše aktivnosti neuobičaje­ne, na primer noćni rad ili intenzivan fizički napor, obavestite o tome svog lekara, kako bi za vas odredio najbolje vreme za uzimanje terapije – poručuje dr Nives Čpajak Devrnja.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia