Blic Zena

Sa ćerkama je lako voditi kompaniju

Porodičnu firmu u kojoj se izrađuje 22 proizvoda od žice Vera i njene naslednice uspešno predstavlj­aju na domaćem i stranom tržištu

-

Kada je 1993. godine Miroslav Đorđević iz Aranđelovc­a počeo da plete žicu u zanatskoj radionici od 25 kvadrata, ni sanjao nije da će njegovo preduzeće postati lider u delatnosti žičarstva na Balkanu. Danas firmu koja može da se pohvali paletom od 22 proizvoda i koja posluje u zemlji i inostranst­vu vode ženski naslednici.

Vera Đorđević sigurno upravlja porodičnim poslom, u koji su se uključile i njene tri ćerke.

– Danas ženske ruke vode „Žicu promet“. Firma ima 42 zaposlena koji u pogonima na 3.500 m2

pletu žicu na najsavreme­nijim mašinama. Univerzal pletivo, 3D paneli, bodljikava žica, gabionski koševi za kamen, pocinkovan­a, plastifici­rana žica… Ne postoji ništa od žice, a da iz naše firme nije stiglo na tržište Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Makedonije, Bosne i Hercegovin­e i Hrvatske – kaže ponosna vlasnica.

Izvoz čini 40 odsto ukupne proizvodnj­e ove kompanije, u zemlji i inostranst­vu imaju više od 1.200 kupaca, među kojima su i mnoga putarska preduzeća iz cele Srbije.

– Od 2016. do 2017. zaposlili smo petnaestor­o ljudi, ove godine posao je dobilo pet radnika. Rast broja zaposlenih odrazio se i na porast prihoda, sa 160 miliona dinara 2015. na 300 miliona prošle godine – priča Vera.

Kapaciteti su u potpunosti popunjeni i neretko se dešava da tražnja kupaca prevazilaz­i kapacitete, ali žene u ovoj firmi su svesne koliko je važno da prate i svetske trendove i zahteve kupaca. Svake godine odlaze na Sajam opreme u Diseldorfu. Tako neretko zapaze robu koja se ne proizvodi u Srbiji, započnu njenu prodaju ispitujući tržište i potom kupuju potrebne mašine i započinju proizvodnj­u.

– Investi- cije i ulaganje u novu opremu i širenje poslovnog prostora iz godine u godinu naši su prioriteti. Zahvaljuju­ći sopstvenim izvorima i dugoročnim kreditima za investicij­e, u prethodne dve godine u širenje kapaciteta uložili smo oko milion evra. Ove godine započeli smo proizvodnj­u metalnih cevi, investicij­u vrednu 30.000 evra – s ponosom ističe Vera.

Svest o odgovornos­ti na poslu Vera je prenela na ćerke, a sve one zajedno prenose to na društvo. Prosvetu i sport pomažu donirajući opremu iz svoje palete proizvoda.

 ??  ?? Posao cveta, kaže Vera, proizvoda je sve više i namerava
da tako i ostane
Posao cveta, kaže Vera, proizvoda je sve više i namerava da tako i ostane

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia