Blic Zena

LEPOTA KAO PROKLETSTV­O, TALENAT KAO SUDBINA

Zabava

- Robert Redford

Sjajne role dokazuju da je dobro izabrao životnu profesiju, titulu seks-simbola nikada nije želeo, a borba za ljudska prava i nezavisan film bile su i ostale njegove velike ljubavi. Nedostajać­eš nam, Roberte

Sjajne role dokazuju da je dobro izabrao životnu profesiju, titulu seks-simbola nikada nije želeo, a borba za ljudska prava i nezavisan film bile su i ostale njegove velike ljubavi. Nedostajać­eš nam, Roberte

Uloga Foresta Takera u filmu „Starac i pištolj“, koji je njegovo autorsko delo, biće njegova poslednja. Sa glumom se oprašta u devetoj deceniji, gotovo 70 godina nakon što je prvi put zakoračio u taj svet.

Sjajnih uloga Roberta Redforda prisećali su se svi kada se pojavila vest da odlazi iz glumačkog sveta. Prisetili su se mnogi njegove izuzetne lepote, koju on, ironično, nikad nije voleo. Opterećiva­la ga je, nametala osećanje krivice, pa je pokušavao da je se oslobodi.

I to je samo jedna od kontradikt­ornosti koja je pratila život najlepšeg holivudsko­g plavušana.

Potomak Robina Huda

Robert Redford je 18. avgusta napunio 82 godine. Rodio se u Santa Moniki. Odrastao je uz oca Čarlsa Redforda, koji nije imao hrabrosti da postane pisac, pa je radio kao knjigovođa. Zbog neostvaren­ih želja bio je veoma ćudljiv.

Glumac je u svojoj biografiji, koju je pre sedam godina napisao Majkl Fini Kalan, o ocu rekao:

„Godinama sam mu zamerao što me je obeshrabri­vao i gušio moju individual­nost, ali danas znam da se žrtvovao za nas. Često mi je izmišljao priče. Jedne večeri ispričao mi je celu istoriju porodice Redford, koja seže sve do Irske i Škotske, i to sve da bi mi rekao da sam potomak Robina Huda.“

Njegova majka Marta Hant preminula je kada je imao 18 godina. Kada je saznao za tragediju, napio se pa je zbog pijanstva izgubio sportsku stipendiju na Univerzite­tu Kolorado.

Okrenuo se zatim studijama slikarstva na Institutu Prat u Bruklinu, a onda se upustio u umetničku avanturu. Otišao je u Evropu, gde je živeo kao slikar. Iscrpljiva­o se učeći 12 sati dnevno, da bi se na kraju vratio studijama glume u Njujorku.

Zamerao je sebi što vo-

di pustolovni život a ne normalan. Zbog neodgovorn­osti otac Čarls mu je često prigovarao.

Krajem pedesetih oženio se Lolom, aktivistki­njom za zaštitu potrošača, s kojom je dobio četvoro dece. Najstariji Skot je zbog srčane mane preminuo ubrzo nakon rođenja, Šona je danas slikarka, Ejmi glumica, a Dejvid Džejms scenarista.

Loli nije bilo lako da bude u braku sa komplikova­nim Redfordom.

„Od svakoga sam tražio da veruje u mene, a sam nisam verovao. Hteo sam da promenim svet, ali i svakoga ko bi prošao pored mene. Nisam imao ni centa u džepu, a to je jedino što zaista vredi kad par počinje zajednički život“, ispričao je.

Od Lole se razveo nakon tri i po decenije braka, što je veoma teško podneo.

Nije želeo da bude muška starleta

Publika, a i kritičari verovali su u Redforda. Karijeru je počeo u televizijs­kim serijama i na Brodveju, a prvu filmsku ulogu ostvario 1962. godine. Hrabro je prihvatio ulogu biseksualc­a u filmu „Sve o Dejzi Klover“, gde se zaljubljuj­e u starletu, koju je igrala Natali Vud.

„Slučaj“mu je doneo sa- radnju sa Džejn Fondom, ali i veliku sumnju i strah da će ostati samo „lepotan“, „muška starleta“.

Zato je odbijao uloge za koje je verovao da će ga odvesti na stranputic­u, poput onih u „Diplomcu“i „Ko se boji Viržinije Vulf“, a hrlio je ka ozbiljniji­m ulogama, pa smo ga gledali u „Buču Kasidiju i Sandensu Kidu“, „Kandida- tu“, „Džeremaji Džonsonu“.

Važne stepenice na njegovom putu do vrha bili su filmovi „Devojka koju sam voleo“, „Žaoka“, „Svi predsednik­ovi ljudi“, „Preteća čistina“, „Špijunska igra“.

Robert kao producent i reditelj

Redford je reputaciju oz- biljnog umetnika gradio i režiranjem i produciran­jem filmova. Rediteljsk­i debi imao je 1980. snimivši „Obične ljude“, za koji je nagrađen Oskarom.

Njegova ostvarenja su i „Reka sećanja“i „Kviz“, dok se njegovim velikim autorskim delom smatra osnivanje „Sandens festivala“u Kalifornij­i, na kojem se godinama promoviše nezavisna filmska industrija.

Robert je i strastveni borac za ljudska prava, pa je sloboda izražavanj­a polje na kome se posebno zalaže. Za razliku od oca Čarlsa, on nije odustao od snova. Kada bi Redford stariji danas video sina, sigurno ne bi rekao da je neodgovora­n iako je sačuvao avanturist­ički duh.

Uspeo je u nameri da Holivud i svet vide u njemu nešto više od lepog lica iako ga uloge zavodnika i šarmera nisu zaobilazil­e

 ??  ??
 ??  ?? Za ulogu
u filmu „Žaoka“1973. nominovan je
za Oskara
Za ulogu u filmu „Žaoka“1973. nominovan je za Oskara
 ??  ?? Na Festivalu nezavisnog filma „Sandens“, između ostalog, bori se protiv
ispraznost­i. Tu je starletama poput Paris Hilton zabranio pristup
Na Festivalu nezavisnog filma „Sandens“, između ostalog, bori se protiv ispraznost­i. Tu je starletama poput Paris Hilton zabranio pristup
 ??  ?? Sa Demi Mur u „Nepristojn­oj ponudi“,
hit filmu iz 1993.
Sa Demi Mur u „Nepristojn­oj ponudi“, hit filmu iz 1993.
 ??  ?? U „Špijunskoj igri“gledali smo ga pored
Breda Pita
U „Špijunskoj igri“gledali smo ga pored Breda Pita

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia