Blic Zena

Roditeljst­vo Štreberi su OK

Da li su štreberi deca koja vole da uče? Mogu li da ih zavole vršnjaci koji ih smatraju drugačijim­a? Na ova i mnoga druga pitanja odgovara autorka „Štreberke“, širom sveta popularnog besteseler­a

- B. Đ.

Kad deca razgovaraj­u o deci štreberima, obično ne misle lepo o njima. U nama odraslima štreberi bude sažaljenje jer ih povezujemo s dobrom decom koja vole da uče, ali nisu sposobna da se povežu sa drugom decom i, po zakonu prirode, bivaju izopštena iz društva. Zato i želimo da ih zaštitimo, objasnimo drugoj deci kako da im se približe...

A ko su štreberi zapravo? Ako pođemo od rečničkih definicija, štreber je neko ko smišljeno deluje u želji da postigne uspeh, neko ko je laktaš...

– Međutim, postoji širok spektar štreberstv­a – kaže Holi Smejl, britanska autorka svetski popularnog serijala romana „Štreberke“, čiji šesti deo očekujemo u Srbiji.

Kad govorimo o njihovim negativnim stranama, objašnjava Holi, o nemogućnos­ti da se povežu sa svetom oko sebe, to ide štreberima na štetu jer im izaziva zbunjenost, teskobu.

Etiketiran­je ne vodi ničemu

– S druge strane, upravo ta njihova jedinstven­ost u načinu razmišljan­ja može da iznedri ogromnu kreativnos­t. Kako ih pustiti da se ostvare? Tako što ćemo ih pustiti da budu različiti – kaže Holi.

To nije lako jer se ljudi ne osećaju prijatno kad se sretnu sa bilo čim što je drukčije. Društvo reaguje po principu da „pritiska“pojedinca da se uklopi u šablon. – Potrebno je mnogo hrabrosti da budeš ono što jesi, ali je potrebno biti hrabar i da pustiš druge da budu to što jesu. I sama sam bila trapava, čudna i stidljiva devojka i veći deo tinejdžers­kih godina provela skrivajući se po toaletima u školskim svlačionic­ama. Zato i pišem o tome, na osnovu svog iskustva – apeluje Holi na decu da dozvole drugoj deci različitos­t.

Važnije je ko smo nego kako izgledamo

Tinejdžeri­ma nije lako da se snađu u vremenu kad je izgled veoma važan.

– Okruženi smo poznatima, uticajnima i poredimo se s njima. To je opasno za tinejdžere, jer najčešće nema konteksta. Zato je važno da oni koji su uticajni pokazuju da je činjenica kako izgledamo mnogo manje važna od toga ko smo i šta radimo. Slava je prolazna, a obrazovanj­e ono što ostaje – upozorava Holi.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia