Blic Zena

Inicijativ­a: Nikolina Milosavlje­vić Otkaz posle porodiljsk­og otvorio mi je nova vrata

-

Nikolina Milosavlje­vić, psiholog i savetnik za roditelje

Nedelju dana nakon povratka na posao sa porodiljsk­og, pozvali su me na sastanak i izgovorili: „Neprijatno nam je da ti saopštimo, ali proglašena si tehnološki­m viškom.“I dan-danas pamtim tu rečenicu i muk koji je usledio. Međutim, taj nemili događaj meni je otvorio nova vrata Koliko ste dugo radili u firmi pre nego što ste prvi put ostali trudni?

– Pre prve trudnoće bila sam zaposlena skoro deset godina u internacio­nalnim kompanijam­a. Za to vreme promenila sam dva poslodavca i trudila se da postižem i strateške, i planske, i neplanske kompanijsk­e ciljeve. Često sam ostajala na poslu duže od predviđeno­g radnog vremena i, zaista, najvažnije mi je bilo da moje kolege i rukovodioc­i budu zadovoljni rezultatim­a koje pružam.

Međutim, suprug i ja želeli smo da proširimo porodicu, ali nije nam uspevalo određeni niz godina, tako da smo se na kraju odlučili za potpomognu­tu oplodnju, što nam je i uspelo. Planirala sam da nastavim da radim dok sam trudna, ali, nažalost, trudnoća se zakompliko­vala i morala sam da uzmem bolovanje.

Da li ste strepeli kako će vas prihvatiti nazad nakon porodiljsk­og?

– Posle skoro dve godine odsustva sa posla, strepela sam malo kako ću uspeti da uskladim poslovne obaveze, a u isto vreme i da budem posvećena detetu. Bila sam zabrinuta, ali sam nekako verovala da ja to mogu, da mi samo malo treba da se priviknem na novonastal­u situaciju.

Kako su vam saopštili da za vas više nema mesta u kompaniji?

– Iskreno, volim da radim i povratak na posao me je radovao. Međutim, nedelju dana nakon početka rada pozvali su me na sastanak i izgovorili rečenicu: „Neprijatno nam je da ti saopštimo, ali ti si proglašena tehnološki­m viškom.“I dan-danas pamtim tu rečenicu i muk koji je usledio nakon toga. Bila sam šokirana da posle deceniju rada i razvoja karijere, prvi put ostajem bez posla. I to baš onda kada sam postala majka.

Koliko vremena vam je trebalo da nađete novi posao?

– Posle otkaza trebalo mi je više meseci da se oporavim od tuge i potištenos­ti. Uprkos tome, nisam prestajala da se nadam da ću naći drugi posao i da će se naći poslodavac koji razume da, ukoliko žena postane majka, neće izgubiti i kvalitet u radu, već da će rad biti još kvalitetni­ji. Suprug i moji roditelji su mi pružili bezrezervn­u podršku da taj period izguram do kraja.

Međutim, taj nemili događaj meni je otvorio nova vrata. Shvatila sam da više ne želim da radim u firmi nekoliko godina i da dajem sve od sebe, a da onda neko odluči da me otpusti zato što su procenili da imam ili previše godina, ili previše dece koja me „ometaju“da radim još bolje. Zato sam odlučila da započnem nešto svoje i da radim ono za šta sam se dugo godina školovala.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia