Blic Zena

U srcu žene: Jelena Aćimović Kad vari lepa Jela, varnice pršte duplo više

Varilačko odelo joj nije ukralo ni trunku ženstvenos­ti, naprotiv. Uvek je doterana i pleni osmehom. A nakon medalja na takmičenji­ma širom sveta i poslovnih ponuda u inostranst­vu, ostala je u zemlji koju voli i dobila posao iz snova

- Tamara Gligorijev­ić redakcija@bliczena.rs

Da se talenat nekada krije tako da ga ni sami ne primećujem­o, pokazuje slučaj mlade Jelene Aćimović iz Velikih Crljena kod Lazarevca. Ona je pukim slučajem otkrila da ima dara za zavarivanj­e, a zapravo je htela da postane policajac.

– Sve je ispalo slučajno. Upisala sam srednju tehničku školu, jer mi je na umu bilo samo da završim četiri godine negde, pa da konkurišem u Centar za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici. O smeru nisam ni razmišljal­a i tako sam počela da učim za mašinskog tehničara za reparaturu – počinje priču ova prelepa dvadesetog­odišnjakin­ja.

Međutim, jedan čas u drugoj godini srednje škole promenio joj je život.

Iako ranije nije imala dodirne tačke s aparatom za varenje, svi u odeljenju su morali da nauče kako da ga koriste. Jelena se, kaže, uplašila, ali je uz pomoć profesora Ivana Gajića dobro uradila zavar.

– Sve je počelo na praktičnoj nastavi gde smo probali da napravimo zavar, takozvanu gusenicu. Nisam uopšte verovala da to mogu, ali kada sam uspela, ispalo je i više nego dobro. Mislila sam da je to slučajnost, pa nisam htela da nastavim. Ali profesor je bio uporan i ubedio me je da pokušam ponovo. I opet je bilo dobro – priseća se tog dana.

Profesor je s puno poverenja i strpljenja spremao nju i njene drugare za takmičenja, prvo za državno, potom za evropsko, pa za svetsko. Posle državnog prvenstva u „Kolubari Metal“bila je dva puta na Evropskom takmičenju u Slovačkoj, gde je osvojila četvrto i drugo mesto, a na Svetskom prvenstvu u Pekingu ekipno treće, što je bio više nego veliki uspeh budući da su takmičari imali od 18 do 33 godine i veliko radno iskustvo, dok je Jelenina ekipa tek krenula da se školuje u ovoj struci. Kako je bila jedina devojka u prva tri nagrađena tima, i zvanično je najbolji ženski zavarivač na svetu.

Teba mi samo mirna ruka i hladna glava, a to imam

Jelena je bila jedna od četiri učenice u razredu. Druge devojčice, međutim, kao ni većina njenih vršnjakinj­a, nisu bile mnogo zaintereso­vane da postanu zanatlije. Tada je shvatila da je toliki uspeh postigla bez radnog iskustva, samo školovanje­m i talentom, i rešila, kaže, da bude varilac. Tako je ova devojka krhke građe obukla varilačko odelo, obula cipele sa čeličnom kapom, navukla rukavice, stavila masku na glavu i počela da vari.

– Posao nije lak. Potrebni su mirna ruka i hladna glava, ali odličan je osećaj kad sam nešto stvoriš – kaže.

Sve je počelo na praktičnoj nastavi gde smo probali da napravimo zavar, takozvanu gusenicu. Nisam uopšte verovala da to mogu, ali kada sam uspela, ispalo je i više nego dobro. Drugi put bilo je još bolje, priča nam Jelena

Porodica je na početku bila skeptična prema njenom zanimanju. Tek pred Jelenin put na Evropsko takmičenje u Slovačku, tata Zoran je shvatio da to nije šala.

Sad me i tata i brat podržavaju

Od tada je i on i majka Vesna, ali i braća Veljko i Mateja prate i podržavaju.

– Iako sam prvo želela posao u „Kolubari“, ponuda od njih nije bila stigla odmah nakon što sam završila srednju školu. Nisam želela da se bavim ozbiljno ničim drugim, pa sam odlučila da čekam.

U međuvremen­u Jelena je malo radila kao konobarica, a onda joj je Udruženje poslovnih žena pronašlo posao na Ubu.

– Tad nisam još bila spremna da odem od kuće. Mlada sam i teško bi mi palo odvajanje od roditelja.

Iz istog razloga Jelena nije otišla na poziv u inostranst­vo iako su varioci u svetu veoma traženi i dobro plaćeni.

– Vezana sam za Srbiju i verovala sam da mogu da dobijem posao i ovde – objašnjava.

Ta želja joj se na kraju ispunila kada je nakon pisanja medija o tome da jedna šampionka ne može da nađe posao u struci stigao poziv iz kabineta prvog čoveka EPS-a. Otišla je na razgovor, obavila zdravstven­e preglede i usledila je ponuda koju je oberučke prihvatila.

– Jedva sam čekala prvi radni dan 15. avgusta. Nisam imala nikakav strah, naprotiv, bila sam presrećna.

Još kad sam videla da ću raditi u radionici u „Kolubari“iz koje sam ponikla, u kojoj sam se spremala za takmičenja, da će mi kolega i mentor biti Dragan Đuketić, koji me je spremao za takmičenja… Ma, šta da kažem osim da sam prezadovol­jna!

Obećala je da će se truditi da iz dana u dan napreduje, da se usavršava u svom poslu, jer čvrsto veruje u to da se sav rad i trud i tolika uložena snaga i ljubav u nešto što volite na kraju ipak isplati.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Jelena s ekipom drugara iz srednje tehničke škole u Lazarevcu osvajala je nagrade na mnogim evropskim i svetskim takmičenji­ma
Jelena s ekipom drugara iz srednje tehničke škole u Lazarevcu osvajala je nagrade na mnogim evropskim i svetskim takmičenji­ma

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia