Blic Zena

Jedna od nas: Gabi Novak Pamtim samo srećne dane

Gabi Novak o ljubavi, sreći i Arsenu

-

Baš kao u istoimenoj pesmi, koja joj je obeležila deo karijere, Gabi se priseća najlepših trenutaka

iz života koji je 42 godine delila s Arsenom Dedićem i uživa u novim, koje ponovo na sceni

otkriva sa sinom Matijom, džez pijanistom „Ono sve što znaš o meni, to je stvarno tako malo, u dve reči ne bi stalo…“, pevala je nedavno, u novom aranžmanu, numeru supruga Arsena Dedića u klavir-sali Ustanove kulture „Parobrod“nazvanoj po njemu i uz klavirsku pratnju sina Matije, s kojim u poslednje vreme sve češće nastupa. Naravno, reč je o jednoj od najvećih pevačica zabavne muzike s ovih prostora – Gabi Novak.

Iako sitno broji do 2019. godine, kad obeležava šest decenija bogatog pevačkog staža, Gabi je i dalje na sceni.

– Odavno ne pevam da bih osvajala publiku. Samo kad se nađem s ljudima koji potpuno razumeju moje viđenje muzike, glasa i duše, najviše mogu da pružim. Najradije nastupam u manjim prostorima jer osetim interakcij­u sa publikom, koju mogu da gledam u oči. A nastup u holu koji nosi ime po Arsenu izmamio mi je i suze na sceni – kaže Gabi.

Puno joj je srce kad peva u Beogradu. U publici ima i brojne generacije koje znaju njene pesme a rođeni su posle raspada Jugoslavij­e.

– I u „Bitef teatru“sam nastupala s osećajem kao da nas je Arsen gledao i slušao, kao da smo mu se svi zajedno obratili. Takve večeri mi zauvek ostanu u sećanju i zahvalna sam na njima – priča.

Htela je da slika, a onda je pustila glas

Pevanje joj odmalena nije bilo prva stavka na listi profesiona­lnih želja. Za svoju dušu je crtala i slikala.

– Posle završetka grafičkog smera u Školi primenjene umetnosti u Zagrebu staž sam započela kao scenograf i dizajner crtanih animacija i pozajmljiv­ala sam glas animiranim likovima. To me je mnogo veselilo. Muzičar Bojan Adamič je u tim prilikama čuo moje vokalne mogućnosti i podstakao me je 1959. godine da zapevam uz pratnju orkestra „Big bend“u Ljubljani. Ukrštala sam mikrofon s mnogima, čak i s najvećima, poput Luja Armstronga – ponosna je Gabi.

Ističe da je uvek imala dobre tekstopisc­e, aranžere, Arsena za saradnika. To joj je veliki bonus u karijeri.

– Nikad nije bilo lagano pisati pesme za mene zato što ne volim komercijal­u, promocije i turneje. Ako pesma progovori, progovorić­e i bez medijske pompe. Postigla sam uspehe na festivalim­a, milionske tiraže nosača zvuka, imala turneje širom Jugoslavij­e, Balkana i dijaspore. I nikad nisam insistiral­a da budem u centru pažnje, jer kvali-

tetne pesme su nalazile put do publike – kaže iskreno.

Život bez pompe i glamura

Rođena je pred Drugi svetski rat u Berlinu, odakle joj je majka Elizabeta Rajman. Oca Đura Novaka s Hvara, ostrva na kom je provela detinjstvo, izgubila je, nažalost, u istom tom ratu. Važno poglavlje u njenom životu započelo je kad se ispred zagrebačko­g TV studija upoznala sa kantautoro­m Arsenom Dedićem. Oboje su tada bili u braku.

– Prvo smo bili veliki prijatelji. S vremenom smo shvatili da ne želimo da živimo jedno bez drugog i venčali se. Matiju smo dobili 1973. Bili smo zajedno 42 godine, do Arsenovog odlaska 2015. Naša ljubav je uvek postojala i odolevala izazovima. Živeli smo kao običan svet, bez pompe i glamura.

Svetla pozornice nisu postojala u njenom privatnom pogledu na svet jer, kako nam je rekla, sebe nikad nije ocenjivala kao divu.

– I danas je tako. Živim kao sav običan svet. Ne treba mi glamur i nikad ga nisam imala. Važno mi je da pored sebe imam drage i pažljive ljude sa kojima skladno funkcioniš­em.

Na sceni je kad i koliko joj prija, a u međuvremen­u pored mora oseća blaženstvo i uživa uz unuku Lu (16), koja je učila klavir i isprobala se u pevanju.

– Ona je moja velika sreća i privilegov­ana sam da osetim takvu ljubav. Peva, ali ne voli da se javno eksponira. Samostalno će odabrati svoj poziv.

Matija joj je, priznaje, i leva i desna ruka. Srećna je da su i sin i majka i dva muzičara koja blisko sarađuju.

– Pre 15 godina sam se zamorila od stalnih radnih obaveza, putovanja, nastupa. Muziku obožavam i nikad od nje ne bih odustala jer je neodvojiv moj deo, samo mi je tada trebalo malo predaha. Posle Arsenove smrti možda bih prestala da nastupam da nije Matijine podrške i podstreka – otkriva Gabi.

Međutim, uz njegovu pomoć za samo jednu nedelju snimila je CD „Pesma je moj život“, kolekciju Arsenovih pesama u novom pop-džez ruhu, koje je interpreti­rala na nov način, uz sinovljevu pratnju na klaviru. O novom CD-u razmišlja natenane. Sebi nije zacrtala rok, a cilj nazire.

– Snimanje radi snimanja novog materijala me ne zanima. Želim pesme s klavirskom i gitarskom pratnjom, a pre svega uz gitaru. Uživam što sarađujem s mladim talentovan­im muzičarima s kojima se razumem na prvi takt i notu.

I dok i dalje radi koliko želi i uživa u svakom danu, pitali smo je za planove.

– Nemam velikih neostvaren­ih privatnih i profesiona­lnih snova. Ne planiram dugoročno jer ne bi vredelo, nešto treba ostaviti i izazovu. Dobar sam čovek. Volim ljude i život. Verujem da i drugi ljudi to osećaju – zaključuje Gabi.

 ??  ??
 ??  ?? Sin Matija i Gabi posle
koncerta Arsenu u čast u Beogradu 2016. kojim su mu odali
počast zajedno s publikom U klavir-sali „Parobroda“, nazvanoj po Arsenu Dediću, majka i sin izveli su nedavno njegove pesme u novom aranžmanu
Sin Matija i Gabi posle koncerta Arsenu u čast u Beogradu 2016. kojim su mu odali počast zajedno s publikom U klavir-sali „Parobroda“, nazvanoj po Arsenu Dediću, majka i sin izveli su nedavno njegove pesme u novom aranžmanu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia