Blic Zena

Bolje burek nego žu-žu

Ako već doručkujet­e u pekari, zdraviji izbor svakako su pite ili burek, samo gledajte da ne budu previše masni i punjeni preslanim sirom

- Radmila Nikolić redakcija@bliczena.rs

U nedostatku vremena većina zaposlenih doručkuje, a neretko i ruča u pekarama i lokalima brze hrane. Rezultat je i povećanje telesne mase i nastanak i razvoj brojnih zdravstven­ih problema.

Prema rečima dr Jagode Jorge, profesorke Medicinsko­g fakulteta u Beogradu, generalni problem proizvoda od brašna jeste velika upotreba soli koja se nekontroli­sano dodaje testu, uključujuć­i običan hleb.

– Poznato je da je so najveći faktor rizika za povišen krvni pritisak, po čemu smo mi neslavno među vodećim nacijama u svetu, i to sa preko 45 odsto odraslih koji pa- te od ovog poremećaja. Pritom, ogroman broj ljudi nije ni svestan da preko hleba i pekarskih proizvoda unose mnogo više soli nego preko konzervira­ne hrane, za koju svi znaju da je za izbegavanj­e. Tako, na primer, razne slane kifle, perece i burek mogu da sadrže preko tri grama soli na 100 grama proizvoda, što je više od polovine ukupnog dozvoljeno­g dnevnog unosa – objašnjava nutricioni­sta.

Prema njenim rečima, pekarski proizvodi od običnih kora, kao što su pite, pa i burek, mogu biti odlični ako se ne zamaste previše i ako im je punjenje od sira koji nije mnogo slan, sa dodatkom povrća, recimo, zeljanice.

– I proizvodi od dizanog testa, kao što su starinske kiflice, mogu biti kvalitetni, ali tu uvek vreba opasnost da pojedemo previše. Dovoljne su dve-tri kiflice uz čašu nemasnog jogurta za doručak – savetuje dr Jorga.

I proizvodi od dizanog testa, kao što su starinske kiflice, mogu biti kvalitetni, ali tu uvek vreba opasnost da pojedemo previše

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia