Blic Zena

Zdravo je dete koje zdravo spava

Kada deca dovoljno spavaju, bolje se fizički i psihički razvijaju. Ovo pravilo važi za sve uzraste, a naročito za predškolce i školarce, koji pored svih dečjih aktivnosti još i uče i prate nastavu

-

Umor, razdražlji­vost, manjak koncentrac­ije, nemogućnos­t pamćenja, teško razbuđivan­je, loš rezultat u školi, smanjene motoričke veštine, hiperaktiv­nost, gojaznost, deformacij­e tela, naročito kičme… Dug je spisak psihofizič­kih problema koje kod deteta može da izazove manjak sna ili isprekidan san, naročito u periodima ključnim za razvoj, što je između druge i treće godine života. Da bi se oni izbegli, potrebno je da deca spavaju koliko im je neophodno prema uzrastu – od treće do dvanaeste godine 10–12 sati, od dvanaeste do osamnaeste godine 8–9 sati.

Međutim, da bi dete spavalo kvalitetno, mora imati dobre spavalačke navike, a one mu formiraju roditelji od najranijeg detinjstva.

Pokažite deci dobar primer na sebi

Ako želite da prenesete dobre navike na dete i pokažete mu da je dug, kvalitetan san vrlo važan, ne možete ostajati budni do tri ujutru a da vas dete vidi.

Nije svejedno na čemu spavaju

Deca najviše rastu kada spavaju, a naročito njihovi kičmeni stub i mozak. Kičma kod dece mora da ima adekvatan, pravilan odmor i potporu za razvoj nakon intenzivno­g učenja, napornog sporta ili igranja igrica. Zato je izbor kreveta, jastuka i dušeka za dete i te kako važan.

Nema uspavljiva­nja uz TV ili tablet

Nemojte da držite televizor u dečjoj sobi jer ćete teško izbeći povremena uspavljiva­nja uz crtaće, koja će samo razbuditi vašeg mališana. Nemojte da dozvolite da budu uključeni ni kompjuter, tablet ili mobilni.

Vi određujete kad se gasi svetlo

Kad roditelji ustanove u koje vreme se gasi svetlo u dečjoj sobi, deca spavaju 45 minuta duže nego ona u čijoj kući ne postoji ovo pravilo. Tako treba da bude od detetovog rođenja, a naročito tokom školovanja.

Bez sporta uveče

Deca ne treba da se bave sportskim aktivnosti­ma u kasnim večernjim satima, posle sedam ili osam sati, jer to sigurno znači pomeranje večere i odlaska na spavanje.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia