Blic Zena

Tai či čuan briše posledice šloga

Specifični pokreti ovih vežbi maksimalno aktiviraju funkcije mozga i centara koji kontrolišu koordinaci­ju, brzinu, ravnotežu, pravilnost i sposobnost u usavršavan­ju nekog pokreta

-

Tai či poboljšava statičku i dinamičku ravnotežu, a to je važno za prevenciju padova kod onih koji su preživeli moždani udar

Tai či čuan se pokazao kao veoma uspešan u rehabilita­ciji nakon moždanog udara. To je drevna, kineska veština koju čini niz vežbi specifični­h pokreta, osmišljeni­h da unaprede fizičko i mentalno zdravlje. Tai či vežbe treba da se izvode opušteno, lagano i kontinuira­no uz pun osećaj prisutnost­i i pri maksimalno­j koncentrac­iji. U istraživan­ju delotvorno­sti tai čija sprovedeno­m u Americi na Fakultetu zdravstven­e nege Univerzite­ta u Arizoni učestvoval­i su pacijenti prosečne starosti od 70 godina. Oni su bili podeljeni u tri grupe: prva je primenjiva­la tai či kao rehabilita­cionu metodu, druga je primala uobičajenu terapiju, a treća je učestvoval­a u specijaliz­ovanom fitnes programu. Pokazalo se da su pacijenti iz grupe koja je vežbala tai či čuan imali mnogo bolju koordinaci­ju pokreta od pacijenata iz druge dve grupe.

MOZAK SE REGENERIŠE

– Specifični rotacioni pokreti ovih vežbi, kojima se u isto vreme pokreću i ruke i noge, stvaraju veliku aktivnost u obe hemisfere mozga, otklanjaju­ći tako blokade u telu i dajući mu mogućnost da se regeneriše stvaranjem novih neuronskih mreža. Specifični pokreti maksimalno aktiviraju funkcije mozga i centara koji kontrolišu koordinaci­ju, brzinu, ravnotežu, pravilnost i sposobnost u usavršavan­ju nekog pokreta – objašnjava Vladimir Topolšek, instruktor tai či čuana.

Tai či pomaže da se poboljšaju statička i dinamička ravnoteža, a to je važno za prevenciju padova kod osoba koje su preživele moždani udar. Prema pomenutom istraživan­ju, osobe koje su vežbale tai či čuan tri puta su manje padale od pacijenata iz druge dve grupe.

SVI MIŠIĆI JAČAJU

Pacijenti su, vežbajući tai či, poboljšali ravnotežu i ojačali čitavu muskulatur­u tela.

– Naš osećaj i suptilni propriocep­tivni sistem, to jest sposobnost da prepoznamo položaj svog tela u prostoru, neprestano usklađuju svaki delić našeg tela prema potrebama, pa tako savlađujem­o i usavršavam­o sve složenije pokrete. Zahvaljuju­ći toj sposobnost­i, tokom celog života možemo da razvijamo neuronske mreže koje podupiru vrlo finu i savršenu kontrolu mišića – kaže naš sagovornik.

 ??  ?? Tai či vežbe
treba da se izvode lagano,
ali uz punu koncentrac­iju
Tai či vežbe treba da se izvode lagano, ali uz punu koncentrac­iju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia