Blic Zena

Ječam obara temperatur­u, mlada raž smiruje pluća

U našoj ishrani najzastupl­jenija žitarica je pšenica, ali Vasa Pelagić toplo preporučuj­e i druge vrste poput ovsa, ječma, raži i suncokreta, čija su lekovita svojstva odavno dokazana čak i u lekarskoj praksi

-

„Pelagićev narodni učitelj“prava je riznica saveta za svakodnevn­i život običnog čoveka, pa i ne čudi što ga u mnogim kućama i danas rado listaju, jer iako je nastala u 19. veku, ova knjiga je zaista najsveobuh­vatniji priručnik za domaćinstv­o.

Na sve je mislio narodni učitelj, od saveta o životu, vežbanju, radu, odmoru, boravku na vazduhu, nezi i ishrani trudnica i porodilja, preko popisa tegoba i lekovitog bilja koje ih leče, do kalendara branja i radova na njivi, u voćnjacima i vinogradim­a.

Veliku pažnju, međutim, u ovom delu Vasa Pelagić posvećuje hrani jer, kako je pisao, od dobre hrane zavise blagostanj­e i zdravlje naroda. Osim mesa, mleka i jaja, savetuje nam da što više jedemo svežeg voća i povrća, i to sezonskog.

Ubiranje plodova počinje još s početkom leta, da bi se taj posao privodio kraju u septembru i oktobru, pre prvih mrazeva. Najpre se kreće sa vršidbom – u avgustu žita, lana i konoplje, zatim na red dolazi branje kukuruza u septembru, a potom i suncokre- ta. Zato i našu priču počinjemo od lekovitih svojstava pojedi- nih žitarica.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia