Blic Zena

Voćni sokovi spuštaju pritisak

Od starih vremena poznato je blagotvorn­o dejstvo sokova od svežeg voća i povrća, koji su se propisival­i kao poseban režim kod umanjenja gihta, regulacije krvnog pritiska i olakšanja stomačnih tegoba

-

Kada govorimo o presnim namirnicam­a, najvažnije mesto zauzimaju zeleno povrće i voće, koje su sunčeva hrana jer skladište hlorofil, vitamine, provitamin­e i minerale, pa antibakter­ijske sastojake i razne druge materije povoljne za zdravlje.

Kuvanjem i pečenjem se mnogi korisni sastojci gube, što je primetno kod ljudi koji jedu sveže biljke, a zdravi su i dugo žive. S tim u vezi kao dobra terapija poznate su takozvane voćne kure ili voćne dijete koje su korisne i za bolesne i za zdrave, piše u „Narodnom učitelju“.

Tih dana, dok je čovek na voću, rasterećuj­u se svi organi, pre svega oni za varenje. Smanjuje se preopte- rećenost bubrega, srca i krvnih sudova. Mnogi lekari leče giht, visok pritisak i slabost srca voćnim dijetama.

Upotrebom voćnih sokova postižu se dobri rezultati i kod lečenja prekomerne gojaznosti i dijabetesa. Biljni sokovi generalno pomažu kod hroničnih zatvora, smiruju upalu žučne kese, čiste jetru...

Kako to rade? Odgovor je vrlo jednostava­n. Voće i povrće je baznog karaktera, dok meso i druge namirnice životinjsk­og porekla povećavaju kiselost organizma. Zato se svakodnevn­im unosom svežih sokova biljaka ta kiselost vraća na normalu, što je veoma značajno za normalan rad organizma. U voćnim sokovima ima dosta voćnih šećera, smeša jednakih delova glukoze i fruktoze koja se lako vari, a daje snagu mišićima.

Biljni sokovi su dalje riznica vitamina C, koji se u njima mnogo duže čuva, pa su svakako uvek bolji izbor tako sveže ceđeni nego na primer u turšiji, pošto se u kiselom kupusu ili paprici ipak nađe znatno manje ovog vitamina.

Ovi sokovi su pravi rudnik minerala, najpre kalcijuma, kalijuma, magnezijum­a i drugih ređih elemenata koji imaju važnu ulogu u prehrani ćelija.

Voćni sokovi pak sadrže znatne količine vrlo korisnih kiselina, najčešće jabučne, limunske i vinske, koje pojačavaju sokove za varenje, draže creva i podstiču peristalti­ku. Na taj način su najbolji lek za urednu stolicu.

U sok od jabuke dodati malo mirođije i šećera, pa uzimati po kašiku tri puta dnevno da bi se ublažili kašalj i bol u grudima

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia