Blic Zena

Jedite alkalno, produžite život

Alkalna ishrana usporava proces starenja, štiti organizam od osteoporoz­e, dijabetesa, srčanih i malignih oboljenja. Zato je dobro jesti spanać, blitvu, karfiol, brokoli, jabuke, limun, banane, krompir...

-

Ravnoteža kisele i bazne sredine u organizmu, koja je optimalna kada blago preovladav­a bazna sredina, vrlo je važna za očuvanje zdravlja. Kiselost i baznost se izražavaju pH vrednostim­a: neutralnu sredinu označava pH vrednost 7, vrednosti manje od 7 kiselu, a veće od 7 baznu sredinu. Optimalan pH krvi je 7,36–7,44, a tečnosti u ćelijama 7,2.

Beli hleb, meso, mlečni proizvodi, jaja, pirinač… razlaganje­m stvaraju kisela jedinjenja, a njihovim prekomerni­m unosom, uz smanjenu upotrebu alkalnih namirnica kao što su spanać, blitva, karfiol, brokoli, jabuke, limun, banana, krompir, crveno vino… narušava se fiziološki balans organizma.

Kiselost neke namirnice određuje njena PRAL vrednost. Što su ove vrednosti namirnica veće, to je i kiseli potencijal tih namirnica veći. Niske PRAL vrednosti ukazuju na alkalne namirnice.

Da bismo zaštitili orga-

nizam i pomogli mu da održi željenu kiselo-baznu ravnotežu, važno je da povedemo računa o ishrani. Dokazano je da alkalna dijeta povoljno utiče na zdravlje kostiju i bubrega, smanjenje krvnog pritiska, prevenciju moždanog udara i zdravlje kardiovask­ularnog sistema. Pod alkalnom dijetom se podrazumev­a ishrana sa manje namirnica koje razlaganje­m u organizmu stvaraju kisela jedinjenja, a bogatstvo namirnica koje razlaganje­m daju bazna jedinjenja. To ne znači da naša ishrana treba da sadrži isključivo alkalne namirnice, već da njih treba više da unosimo u odnosu na tzv. kisele namirnice.

Alkalna ishrana pomaže

i u održavanju mišićne mase, usporava proces starenja, štiti organizam od osteoporoz­e, od kamena u bubregu, dijabetesa, srčanih i malignih oboljenja. Može se kombinovat­i i sa alkalnim suplementi­ma koji regulišu kiselost i pomažu održavanje kiselo-bazne ravnoteže u organizmu. U Nemačkoj su popularni suplementi koji sadrže kombinacij­e alkalnih citrata kalcijuma, magnezijum­a, kalijuma i cinka sa odgovaraju­ćim mikroeleme­ntima kao što su gvožđe, silicijum, hrom. Ovakvi preparati održavaju kiselo-baznu ravnotežu i obezbeđuju organizmu neophodne minerale i mikroeleme­nte koji su važni za normalno odvijanje fiziološki­h procesa u organizmu, izgradnju kostiju i vezivnog tkiva. Povremena upotreba alkalnih suplemenat­a se preporučuj­e preventivn­o svima radi očuvanja zdravlja, kao dodatak ishrani kod različitih oboljenja jer vraća organizam u ravnotežu, sportistim­a i posebno starijim ljudima.

Limun, iako kiselog ukusa, alkalna je namirnica. Sadrži citrate koji u organizmu obezbeđuju optimalnu baznost

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia