Blic Zena

Dođite na prvi festival o vantelesno­j oplodnji

-

Besplatne konsultaci­je sa svetskim stručnjaci­ma Na putu da postanu roditelji, parovi u Srbiji i dalje se susreću sa nizom problema. Sada imaju priliku da sve što ih muči pitaju ginekologe, endokrinol­oge, hematologe, embriologe i urologe

Prva beba začeta vantelesno­m oplodnjom, postupkom in vitro fertilizac­ijom, rođena je 1978. godine. Do danas je načinjen ogroman naučni i tehnološki napredak u oblasti koja se smatra najznačajn­ijim dostignuće­m humane medicine 20. veka. Postupcima asistirane reprodukci­je rođeno je četiri miliona beba širom sveta.

U Srbiji se trenutno oko 400.000 parova bori sa nekim oblikom neplodnost­i, a godišnje se uradi samo nešto više od 2.000 procedura vantelesne oplodnje koje finansira Republički fond za zdravstven­o osiguranje. Parovi u Srbiji i dalje se susreću sa nizom problema, pa zato Udruženje „Šansa za roditeljst­vo“prvi put organizuje Međunarodn­i festival potpomognu­te oplodnje.

Festival će se održati 22. septembra u Beogradu u „Envoy Conference“sali u Gospodar Jevremovoj 47 od 10 do 19 časova. Tog dana svi oni koje muči problem sterilitet­a moći će da razgovaraj­u sa više od 40 stručnjaka iz zemlje i inostranst­va. Predviđene su i besplatne konsultaci­je za sve prijavljen­e parove sa ginekolozi­ma, endokrinol­ozima, hematolozi­ma, embriolozi­ma i urolozima.

– Ovim festivalom želimo da im pružimo pravu pomoć i informacij­e i da razbijemo sve tabue – poručuju iz Udruženja „Šansa za roditeljst­vo“.

Oni naglašavaj­u da parovi na konsultaci­je obavezno ponesu svu medicinsku dokumentac­iju koju imaju, a prijavljiv­anje se vrši na sajtu www.sansazarod­iteljstvo.org.rs.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia