Blic Zena

Kafa arabika ili od žira?

-

Sirova kafa, piše narodni učitelj, ne koristi se, veća samo pržena i mlevena zrna. U njima ima kofeina, tanina i drugih sastojaka. Kofein deluje kao stimulans centralnog nervnog sistema, pojačava fizički i umni napor, otklanja zamor i sanjivost, povoljno deluje na rad srca i bubrega. Ali samo u manjim dozama, u većim je škodljiv.

Mlevena kafa leči opekotine od vrele vode ako njome posipate opečena mesta dva puta dnevno. Mlevena kafa je takođe dobra za zaustavlja­nje krvarenja kod manjih rana, pospe se, pa kad stane da krvari, onda se rana ispere. Dobra je i za čišćenje zuba i uklanjanje lošeg zadaha iz usta.

Međutim, kafu od žira Pelagić naročito preporučuj­e. Ova kafa pravi se od zrelog zdravog žira, pa se svako zrno preseče na dva komadića. Osuši se na suncu ili u peći, pa se prži kao i kafa, ali samo da porumeni. Ne valja kad pregori, oporog je ukusa. Najzdravij­e je piti je s mlekom, mora se i šećerom malo zasladiti, a takvu je mogu piti i deca, pogotovo što je dokazano njeno lekovito dejstvo kod rahitisa.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia