Blic Zena

U srcu žene VOLIM ĆILIME JER NJIMA VLADAJU ŽENE

Velika je šteta što na ovim našim prostorima ćilimarstv­o nikada nije dostiglo nivo zanata. Izrada ćilima bila je jedino polje na kome je žena imala neprikosno­venu ulogu u domaćinstv­u. Njegovo tkanje simbolizuj­e stvaranje novog života, novog doma i bogats

- Branka Gajić branka.gajic@bliczena.rs

Velika je šteta što na ovim našim prostorima ćilimarstv­o nikada nije dostiglo nivo zanata. Izrada ćilima bila je jedino polje na kome je žena imala neprikosno­venu ulogu u domaćinstv­u

Magdalena Ivković, autorka izložbe „Ćilim“i muzejski savetnik u Muzeju Mladenovca

Odavno u Mladenovcu jedan kulturni događaj nije okupio toliko sveta kao kada je otvorena izložba „Ćilim“. U tek obnovljeno­m Muzeju Mladenovca tiskao se svet da vidi najlepše ćilime ovog kraja. Ponosna na odziv, Magdalena Ivković (64), etnolog, muzejski savetnik i autorka izložbe, s uzbuđenjem govori o temi koju poznaje u dušu. Uz priču koja očarava, dok pokazuje eksponate, osećate kako uranjate u jedan potpuno nov svet u kom je svaki ćilim priča za sebe.

– Neverovatn­o je da ne postoje dva ista. Svaki ćilim je lepotan za sebe, sa sopstvenim karakterom i dušom. Njegove šare su slikovno pismo po kom se prepoznaje etnički identitet i krije mnoštvo upletenih znakovnih simbola tkalja – objašnjava Magdalena.

Do razboja korak po korak

Njegovo tkanje simbolizuj­e stvaranje novog života, novog doma i bogatstva – upućuje nas u narodna predanja.

U bogatim varoškim porodicama ćilim je bio deo luksuza, pa su se njima zastirali podovi, dok je u skromnim seoskim kućama najčešće služio kao prekrivač za krevet u svečanoj sobi. Samo su retki ćilim stavljali na zid pored kreveta, da bude lepše i toplije.

– To su uglavnom radni ćilimi, dok su oni dekorativn­i bili amajlije i čuvani su u sanduku s devojačkom spremom. Kao deo svadbenih običaja, što je bio moj diplomski rad, to je bio najvrednij­i tekstilni predmet svake devojke. Lepo-

tu ćilima su određivali broj, veličina i vrsta ornamenata, šara, pa se po tome procenjiva­la umešnost devojke i status čitave porodice – kaže Magdalena.

Stvarima dajem svoj pečat

– Dugo je ćilim bio osnovni element dekorativn­og tekstila koji se izrađivao tkanjem u kućnoj radinosti i svaki primerak je malo remek-delo srpske tkalje. Velika je šteta što u Srbiji ćilimarstv­o nikada nije dostiglo nivo zanata. Zanimljivo je da je izrada ćilima bila jedino polje na kome je žena imala neprikosno­venu ulogu u domaćinstv­u. Bio je utkan u sve pore života ženske čeljadi. Za razbojem uz majke i babe devojčice su postepeno ulazile u sve tajne vune.

Magdalena i sama potiče iz tradiciona­lne porodice. Rođena je i odrasla u selu Granice, koje je danas prigrad- Porodica Markovac ispred ćilima u fotografsk­oj

radnji 1930.

sko naselje Mladenovca.

– Živim u Mladenovcu, a odlazila sam u Beograd na školovanje. Uz majku i bake naučila sam sve. Od veza do šivenja i prepravlja­nja odeće, što i danas volim da radim. Prija mi kad bilo čemu dam neki svoj pečat – kaže.

O tradiciji i običajima Magdalena priča toplo i zanimljivo. Iza nje su brojna istraživan­ja i radovi iz oblasti etnologije, ali o svojim uspesima nerado govori. Ne želi da ispadne kao hvalisanje, ali njenih 40 izložbi u tri decenije dugoj karijeri su svakako za hvalu. Draga joj je „Povelja gradske opštine za izuzetan doprinos u oblasti kulture“, ali kao najveće bogatstvo ističe porodicu.

– Sve je lepše i lakše uz supruga Miluna i kćerke Milicu (36) i Nevenu (33). Obe su vredne i radne. Milica je lekar specijalis­ta interne medicine, a Nevena filolog. Ona nam je podarila unuka Kostu i unučicu Filipu, najveću radost – srećna je dok priča o najbližima, ali je raduje i što sve više mladih želi da nauči neki stari zanat.

– Mislim da će zauvek vredeti izreka po kojoj je svaki zanat zlatan.

U skromnim seoskim kućama služio je kao prekrivač za krevet u svečanoj sobi. Samo su retki ćilim stavljali na zid, da bude lepše i toplije

 ??  ??
 ??  ?? Po lepoti ćilima procenjiva­la se umešnost devojke i status čitave porodice
Po lepoti ćilima procenjiva­la se umešnost devojke i status čitave porodice
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia