Blic Zena

Kuhinja Počinje ajvar megdan

-

Ajvar je definitivn­o glavna zvezda zimnice. Neko voli ljut, neko blag, neko od pečenih, neko od barenih paprika, ali kakav god da pravite ili kupujete, priznaćete da se bez njega zima mnogo teže podnosi.

Svaka domaćica u Srbiji ima svoj recept za zimnicu, za koji misli da je najbolji. I to je verovatno tako. Ali osnovno pravilo oko koga se sve slažu jeste da bez dobre paprike nema ni dobrog ajvara. Paprika mora da bude velika, crvena i mesnata i tu dileme nema.

Ali zato postoji dilema, i to ona večita oko koje se i dan-danas ukrštaju gastronoms­ka koplja, da li je bolji onaj od barenih ili pečenih paprika. Sve domaćice se slažu da je ajvar od barenih paprika mnogo lakše napraviti. Ceo proces kraće traje, paprike ne moraju da se ljušte, manje kaliraju, pa se samim tim dobija i veća količina ajvara. Ukus je dosta blaži, a ajvar je ređi i manje mastan.

Ajvar od pečenih paprika je gušći, pikantniji i ima intenzivni­ji ukus. Njegova priprema je komplikova­nija jer podrazumev­a pečenje paprika i onaj deo koji svi najviše „vole“– ljuštenje. Kada se samelje, satima se peče na mnogo ulja, pa je zato i dosta masniji.

U ajvar se dodaju i patlidžan i paradajz, ali pravi znalci kažu da se pravi ajvar pravi samo i jedino od paprika.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia