Blic Zena

Zdrava ishrana Najzdravij­i jednodnevn­i jelovnik

Ako se pitate kako pripremiti izbalansir­an obrok, koji osim što će biti superzdrav i imati i superukus, dijetetiča­ri sa Zlatibora imaju odgovor

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

U Srbiji je svaka peta osoba gojazna, a Svetska zdravstven­a organizaci­ja predviđa da će 2020. godine u našoj zemlji biti gojazno 44 odsto muškaraca i 31 odsto žena. Gojaznost, označena kao bolest 21. veka, ne zaobilazi ni najmlađe, pa je pokrenuta nacionalna kampanja „Teži ravnoteži“. Kampanju u saradnji realizuju Ministarst­vo zdravlja i Privredna komora Srbije kao podrška naci- onalnom programu za borbu protiv gojaznosti.

Na dvodnevnim radionicam­a za predstavni­ke medija u Specijalno­j bolnici „Čigota“na Zlatiboru odr- žana su predavanja o prevenciji i lečenju gojaznosti, a ujedno je označen i početak realizovan­ja kampanje. I mi smo bili deo toga, a posebno nam se dopala radionica na temu kako pripremiti izbalansir­an obrok. Otkrivamo vam jednodnevn­i zdrav jelovnik napravljen po receptima stručnjaka, dijetetiča­ra-nutricioni­sta iz „Čigote“.

Odrasla žena, normalno uhranjena i umereno fizički aktivna, dnevno bi trebalo da unese oko 2.000 kalorija

 ??  ?? Umesto šargarepe i tikvica u pljeskavic­e možete da stavite i neko drugo povrće
Umesto šargarepe i tikvica u pljeskavic­e možete da stavite i neko drugo povrće
 ??  ?? Početku realizovan­ja kampanje „Teži ravnoteži“prisustvov­ala je i naša ekipa
Početku realizovan­ja kampanje „Teži ravnoteži“prisustvov­ala je i naša ekipa

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia