Blic Zena

Zdravlje Bolest se čita na noktima

Bele tačke, pruge, rupice ili izmenjena boja na noktima promene su koje mogu da ukažu na neka oboljenja, ali samo lekar može da oceni da li se zaista radi o bolesti

-

Jednostava­n pregled koji puno govori

Odgovorno ponašanje prema svom zdravlju ne znači da svaki čas treba da idete kod lekara ili da od njega tražite da vas šalje na razna ispitivanj­a. Za početak, naučite da sami uočite promene zbog kojih bi trebalo da posetite doktora. Jednostavn­o, dobro se zagledajte u svoje nokte.

Kod muškaraca to nije problem, ali neke žene su u specifični­joj situaciji. Ako ste podlegle tako popularnoj nadogradnj­i ili izlivanju noktiju, eto dobrog razloga da napravite pauzu. Za početak, ove jeseni dozvolite sebi da vam izrastu prirodni nokti, a za one koje ra- Ako na noktima primetite sitne, male rupice grozdasto raspoređen­e, postoji mogućnost da se radi o psorijazi.

de jednostava­n manikir preporučuj­e se da bar nedelju dana ne lakiraju nokte.

– Nokti zaista mogu da budu ogledalo zdravlja. Poremećaji na noktima nazivaju se onihoze i mogu da se jave kao samostalna bolest noktiju ili kao deo neke druge bolesti. Kod zdravih osoba nokatne ploče su nežno ružičaste boje, glatke i čvrste. Poneka bela flekica, iskrzan nokat ili prirodno tanji nokti nisu znak za uzbunu – kaže dr Tanja Tirnanić, dermatoven­erolog iz Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu.

Treba znati, dodaje naša Bele pruge ili bele tačke ispod noktiju ukazuju na nedostatak minerala, pre svega cinka i magnezijum­a.

sagovornic­a, nokti oslikavaju zdravlje celog organizma, pa i najmanja promena na površini noktiju može da bude pouzdan znak da se u organizmu nešto dešava. Ona naglašava da su ovo samo pokazatelj­i zbog kojih bi bilo dobro da posetite lekara. Pored konkretnih indikacija i opisa promena koje sami možete da uočite, doktorka Tirnanić ukazuje i na potrebu za raznovrsno­m ishranom kako biste obezbedili dovoljan unos kvalitetni­h belančevin­a, vitamina i minerala, kao i na kvalitetnu negu noktiju.

– Nokte uvek zaštitite. Svaki put kada ruke dugo držite u vodi i kada koristite sredstva za čišćenje, koristite gumene rukavice. Voda i jaki sapuni isušuju

Blagim pritiskom na nokat koža

ispod nokta treba da pobeli,

a čim pritisak popusti, ponovo postaje rozikasta. Izostanak takvog efekta ukazuje na

malokrvnos­t.

kožu i nokte, koji postaju krhki i lomljivi. Ako često perete ruke, izaberite sapun neutralne pH vrednosti. Posle pranja, ruke dobro obrišite jer voda koja ostane na površini isušuje kožu. Nokte i zanoktice ne treba da grickate jer se tako može oštetiti okolno tkivo. I najmanja povreda pored nokta potencijal­no je opasna jer je ta regija svakodnevn­o izložena bakterijam­a koje mogu da izazovu infekciju. Kremu za ruke obavezno utrljajte i u nokte, jer se na taj način osigurava vlažnost, a idealno je da hidratantn­u kremu za ruke i nokte namažete posle svakog pranja, a obavezno pre spavanja.

 ??  ?? Pri korenu svakog nokta postoji beličasti polumesec, lunula. Izostanak te beline ukazuje na anemiju. Krti, lomljivi nokti često su znak da postoje problemi sa štitnom žlezdom. Zadebljali žuti nokti koji rastu sporo ukazuju na neka respirator­na oboljenja, a pukotine i uzdužne brazde po nokatnim pločama mogu da ukažu i na dijabetes. Savijanje noktiju nagore često je znak nedostatka gvožđa. Ponekad se dešava da nokat potamni.
Ako ste sigurni da niste imali nikakvu
fizičku povredu, obavezno se obratite svom lekaru jer takva promena može da
bude i melanom
nokta.
Pri korenu svakog nokta postoji beličasti polumesec, lunula. Izostanak te beline ukazuje na anemiju. Krti, lomljivi nokti često su znak da postoje problemi sa štitnom žlezdom. Zadebljali žuti nokti koji rastu sporo ukazuju na neka respirator­na oboljenja, a pukotine i uzdužne brazde po nokatnim pločama mogu da ukažu i na dijabetes. Savijanje noktiju nagore često je znak nedostatka gvožđa. Ponekad se dešava da nokat potamni. Ako ste sigurni da niste imali nikakvu fizičku povredu, obavezno se obratite svom lekaru jer takva promena može da bude i melanom nokta.
 ??  ?? dr Tanja Tirnanić dermatoven­erolog
dr Tanja Tirnanić dermatoven­erolog

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia