Blic Zena

NIJE SLATKO KAD SI BUCKA

Deca su nam sve deblja

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Prvi put u istoriji deca će živeti kraće nego njihovi roditelji, a razlog za to je gojaznost, bolest 21. veka.I u Srbiji skoro svako peto dete ima višak kilograma zbog nepravilne ishrane i neredovne fizičke aktivnosti

Prvi put u istoriji deca će živeti kraće nego njihovi roditelji, a razlog za to je gojaznost, bolest 21. veka. I u Srbiji skoro svako peto dete ima višak kilograma zbog nepravilne ishrane i neredovne fizičke aktivnosti

Čak 41 milion dece mlađe od pet godina prekomerno je uhranjeno u svetu, a porast broja gojaznih mališana uočava se i u Srbiji. Istraživan­ja pokazuju i da čak 30 odsto gojazne dece bude gojazno u odraslom dobu, dok se taj procenat znatno uvećava kod gojaznih adolescena­ta.

– Naše navike o uhranjenos­ti su potpuno pogrešne, a porastu broja gojazne dece doprinela je i nutritivna tranzicija. To znači da deca imaju manje obroka dnevno, najčešće hiperkalor­ijskih, uz gledanje televizije ili s nogu – objašnjava dr Snežana Lešović, pedijatar endokrinol­og i načelnica Centra za prevenciju i lečenje gojaznosti kod dece i adolescena­ta u specijalno­j bolnici „Čigota“na Zlatiboru.

Posebno zabrinjava­ju poslednji podaci britanskog istraživan­ja prema kojima će gojazna deca živeti kraće oko sedam godina od svojih roditelja.

Zato je multidisci­plinarni pristup najbolje rešenje u lečenju gojaznosti. Prvi korak na tom putu je promena životnog stila i pogrešnih navika.

– Telesna masa mora postepeno da nestaje, a metod se prilagođav­a svakom detetu individual­no nakon analize zdravstven­og stanja – kaže doktorka Lešović.

U programu „Čigotica“je od 2008. do danas lečeno preko 6.000 adolescena­ta.

– Imali smo slučajeve devojčica koje su već sa 11–12 godina imale dve operacije na kolenima zbog prekomerne težine. Sećam se i devojčice iz Vojvodine koja je pila mnogo soka dnevno, čak sedam litara – ukazuje doktorka.

Na skupu povodom početka kampanje „Teži ravnoteži“, nacionalno­g programa za borbu protiv gojaznosti, istaknuto je da program „Čigotica“traje tri nedelje, tokom kojih de- ca u proseku izgube 6,2 kg, dok im se obim struka smanji za 7,3 cm. Gojazna deca najčešće potiču iz gojaznih porodica u kojima su gojazni i bake, deke, mame i tate. Zato treba raditi na porastu svesti o rizicima gojaznosti u Srbiji, a u procesu lečenja veoma je bitna podrška porodice.

Deca i adolescent­i treba da upražnjava­ju najmanje 60 minuta umerene fizičke aktivnosti većinu dana u nedelji, a po

mogućstvu svakog dana

Svi gojazni mladi uzrasta 12–18 godina mogu besplatno da prođu kroz program „Čigotica“na Zlatiboru, troškove lečenja pokriva RFZO

 ??  ??
 ??  ?? Od 6.000 lečenih u Centru za prevenciju i lečenje gojaznosti kod dece i adolescena­ta „Čigotica“od
2008. do danas, čak dve trećine njih bilo je gojazno od najranijeg detinjstva, a većina njih je pila dva litra
soka dnevno
Od 6.000 lečenih u Centru za prevenciju i lečenje gojaznosti kod dece i adolescena­ta „Čigotica“od 2008. do danas, čak dve trećine njih bilo je gojazno od najranijeg detinjstva, a većina njih je pila dva litra soka dnevno

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia