Blic Zena

HIT CAKA! ZA PEGLANJE BEZ PRŽENJA

- Radmila Nikolić radmila.nikolic@ringier.rs

Pegla za kosu ne mora biti štetna, ali samo ako je pravilno koristite. Temperatur­a mora da bude niža od 200 stepeni, pa će vam kosa

biti i zdrava i prava

Pegla za kosu ne mora biti štetna, ali samo ako je pravilno koristite. Temperatur­a mora da bude niža od 200 stepeni, pa će vam kosa biti i

zdrava i prava

Istina je da je pegla za kosu postala neizostavn­i aparat skoro svake devojke i žene, ali činjenica je da može da ošteti vašu kosu bez obzira na to koliko ste je platili.

Ključ je u temperatur­i. Većina nas podesi peglu za kosu na najvišu temperatur­u kako bismo postigli brz i trajan rezultat, ali tu grešimo. Ako ste primetili i da vam se kosa puno mrsi, to je, takođe, zbog previsoke temperatur­e.

Prema rečima Silvane Cvetinović, frizerke, za kosu kao iz salona potrebno je peglati kosu na nižim temperatur­ama, tačnije na onim koje nisu više od 200 Celzijusov­ih stepeni.

Osim temperatur­e, veoma je važno da kosa pre peglanja bude suva. Peglanje vlažne kose dodatno oštećuje vlasi

– Visoke temperatur­e uzrokuju pukotine na dlakama, što dovodi do pucanja vrhova. Jako je važno kosu naprskati i sprejovima za zaštitu kose od toplote. Oni štite dlaku od oštećenja. Bez obzira na sve, ne podržavam čestu upotrebu pegle, samo u izuzetim situacijam­a, u suprotnom ćete imati suve i ispucale vlasi – tvrdi frizerka.

Takođe, nije ni približno jednako peglati gustu i tanku kosu. Za gustu kosu potrebno je mnogo više vremena, a i strpljenja! Ipak, svi već znamo da se za dobru frizuru vredi malo pomučiti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia