Blic Zena

Manite se gospodina nedostižno­g

Otkrijte zašto nas privlače oni koji nas ne žele i odakle žal za nečim što nismo ni imali

- N. D.

Simpatičan, pametan i slobodan dečko vrlo je zaintereso­van za vas. Ipak, vi ne biste njega. Misli vam lutaju ka gospodinu lošem, koji vuče sebi kao magnet. Međutim, njemu nije do vezivanja ili vas prosto ne želi i to vam jasno stavlja do znanja. I što vas više gura od sebe, vi više zavisite od njega. Mnoge dame su bar jednom poželele onog kog ne mogu da imaju.

Ako je nedostupan, ne znači da više vredi

Problem se, kažu istraživan­ja, krije u tome što ovakvo odbijanje stimuliše delove mozga povezane s motivacijo­m, nagradom, zavisnošću i žudnjom, pa patimo kao da smo zavisni od opijata, s tim što je u ovoj situaciji droga onaj koji nas odbija. Ipak, ostaje pitanje zašto tako reagujemo kad već ništa nismo ni imali ni izgubili da bismo imali za čime da žalimo.

Naime, desi se da se zaljubimo u nekog ko nas nikada nije ni želeo, a to nas boli isto kao da nas je partner ostavio. Takođe, onog

ko nam je nedostupan počinjemo da gledamo kao ne

kog ko više vredi, nekog kog ne možemo priuštiti. U genima nam je da želimo samo one najbolje.

Od čega smo to zavisni

Kad raskinemo vezu, patimo za zajednički­m razgovorim­a, za seksom, dok smo u ovakvoj situaciji zapravo zavisni od zamisli šta je to moglo biti, ali nikada neće. Dalje odbijanje samo pojačava ovakve opsesivne misli. Uz to, oni inače skloni anksioznom vezivanju, obično usled nedovoljne pažnje roditelja tokom odrastanja, traže ljude koji će ih

povređivat­i. Njima je partnersko odbacivanj­e normalno, čak i ako znaju da to nije dobro.

S druge strane, nekada nesvesno tragamo za sličnim scenariom, nadajući se drugačijem kraju. Ali to se retko kad desi. Kao što bi Ajnštajn rekao – ludilo je raditi iste stvari iznova i iznova očekujući drugačiji rezultat.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia