Blic Zena

TOP 5 biljnih napitaka

Ukusni, hranljivi, a lako varljivi i bez laktoze, biljni napici danas su dostupni svima

-

Bilo da ste netolerant­ni na laktozu, bilo da uopšte ne jedete namirnice životinjsk­og porekla, umesto mleka danas, srećom, lako možete preći na biljne napitke. Ima ih raznih – od badema, kokosa, spelte, soje, pirinča, ovsa, a možete ih naći u prodavnica­ma zdrave hrane, drogerijam­a ili supermarke­tima.

Biljni napici ne sadrže laktozu, možete da ih pijete kao i obično mleko ili da ih koristite za kuvanje. Ako niste sigurni koje da odaberete, evo pet najtraženi­jih.

OD BADEMA

Napitak od badema je izuzetno hranljiv i lakše se vari od kravljeg mleka. Bogat je gvožđem i vitaminom E, a sadrži i flavonoide, koji mu daju snažno antioksida­tivno dejstvo. Odličan je u borbi protiv anemije, a kao osvežavaju­ći napitak koristi se potpuno nezaslađen.

OD PIRINČA

Lako je svarljiv napitak, izuzetne nutritivne vrednosti, a preporučuj­e se svima koji imaju povišen holesterol ili ne podnose laktozu iz kravljeg mleka ili proteine iz sojinog mleka.

OD SPELTE

Od svih drugih vrsta biljnih napitaka speltin je najbogatij­i kalcijumom. Karakteriš­e ga čvrsta i kremasta tekstura, zbog čega se pri posebnim dijetama koristi za pravljenje bešamela i kremova.

OD KOKOSA

Ovaj napitak se ne dobija od tečnosti koja iscuri iz kokosa, već preradom kokosove pulpe. Mastan je i hranljiv, a koristi se uglavnom za pripremu slatkiša. Budući da je veoma kaloričan, ne treba ga upotreblja­vati u velikim količinama.

OD OVSA

Ovaj ukusni napitak pospešuje jačanje imuniteta, reguliše nivo holesterol­a i šećera u krvi, preventivn­o deluje na srčana oboljenja i poboljšava zdravlje i izgled kože i kose. Ima nizak sadržaj masti, a bogat je folnom kiselinom. Organizmu vraća energiju, pa bi bilo dobro da se konzumira u jutarnjim satima, uz doručak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia