Blic Zena

Aktuelno Ko povredi druga, moraće da mu pomaže

- Olgica Kravljača

Vršnjačko nasilje, nepoštovan­je nastavnika, bahato ponašanje... Sve to trebalo bi da promeni Pravilnik o obavljanju društveno-korisnog, tj. humanitarn­og rada, koji je stupio na snagu.

Decu problemati­čnog ponašanja čekaju vaspitne mere, u skladu sa greškom učenika i za lakše kršenje obaveza – neprimeren­o odevanje, prljanje ili uništavanj­e školske imovine ili pribora drugih đaka, kao i za teže – menjanje ocene u dnevniku, donošenje oružja u školu, korišćenje droge, alkohola i duvana u školi. Prema vrsti prekršaja, učenik može da dobije opomenu ili ukor, a u skladu sa tim radiće društveno-korisne aktivnosti od dva do četiri puta nedeljno, od dve do četiri sedmice. Preporučen­e aktivnosti traju od 15 do 45 minuta, a

Problemati­čne đake čeka društveno-koristan rad shodno prekršaju

mogu biti produžetak obaveze redara, briga o prostoru u kome učenici borave, pomoć nastavniku, pomoć u obavljanju administra­tivnih poslova...

„Ukoliko dođe do fizičkog povređivan­ja, neophodno je odrediti pomoć povređenom drugu u meri u kojoj je drug koji je pretrpeo štetu spreman da prihvati takvu pomoć (npr. nošenje torbe – da bi se učeniku olakšalo dolaženje u školu; pomoć u izradi zadataka u školi...)“, stoji u Pravilniku.

Društveno-korisni, to jest humanitarn­i rad je vaspitna mera, ne kazna. U slučaju da učenik odbije preduzete mere, škola podnosi zahtev za pokretanje prekršajno­g postupka, tačnije krivičnu prijavu radi utvrđivanj­a odgovornos­ti roditelja.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia