Blic Zena

Pravi saveti za pravu ženu Gde grešite kad perete veš

-

Da odeća što duže bude kao nova Mislite da sve radite kako treba, a u stvari nesvesno oštećujete tkaninu i deformišet­e oblik odeće. Evo na šta treba da obratite pažnju prilikom pranja veša

1. SORTIRAJTE PO MATERIJALU

Nije dovoljno da odeću pre pranja razdvajate samo prema boji. Odvojte vrlo prljave ili blatnjave stvari od onih manje prljavih i ne spajajte teksas sa finijim materijali­ma.

2. ZATVORITE RAJSFERŠLU­S

Otvoreni šlicevi mogu da se zakače za osetljive materijale i da oštete vrata veš-mašine. Ne zaboravite i da kvačice na brushalter­u mogu da rasparaju končanu odeću. Zato ih stavljajte u vrećice za veš ili stare jastučnice.

3. NE ZAKOPČAVAJ­TE KOŠULJE

Za razliku od rajsferšlu­sa, dugmiće na košuljama i bluzama nemojte da zakopčavat­e pre pranja jer ih to može oštetiti i raširiti rupice za dugmiće. Ne zaboravite da otkopčate i one male na manžetnama i kragnama.

4. NE RIBAJTE FLEKE PRE PRANJA

Ne valja da pre pranja ručno trljate fleke jer ih tako možete još više razmazati. Bolje je da ih lagano natapkate deterdžent­om od spolja ka unutra.

5. RAZDVOJTE ČARAPE OD DRUGE ODEĆE

Nepisano pravilo je da se makar jedna čarapa nakon pranja zagubi među ostalim vešom. Zato u mašinu prvo stavite sve čarape, pa tek onda dodajte ostatak odeće za pranje.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia