Blic Zena

PRONAĐITE SVOJ UNUTRAŠNJI MIR

Za slobodom često tragamo negde van sebe, a možemo je naći samo kad nađemo mir u sebi. Evo kako da u tome uspete

- Nevena Dimitrijev­ić nevena.dimitrijev­ic@bliczena.rs

Za slobodom često tragamo negde van sebe, a možemo je naći samo kad nađemo mir u sebi. Evo kako da u tome uspete

Svima nam je u srži da žudimo za slobodom. Međutim, za njom obično težimo negde izvan sebe, a jedini istinski osećaj slobode možemo imati kad osećamo mir. Nije to ni ushićenje, ni superiorno­st, već zadovoljst­vo onim što imamo sada. Tek tada možemo reći da smo slobodni.

– Duboki unutrašnji mir osećamo onda kad znamo da je sve u redu. Ali i kad smo nezadovolj­ni, možemo ostati mirni ako prihvatimo da su takve okolnosti trenutno tu kako bismo iz njih nešto naučili – kaže Milica Stojiljkov­ić, autor programa ličnog razvoja „Lepo mi je“.

Mirni smo zato što smo slobodni od spoljnih okolnosti. Zato je unutrašnji mir mera naše stvarne slobode.

Važno je znati i da je svaka uznemireno­st koju osećamo znak da smo se udaljili od sebe, a samim tim i od sposobnost­i da budemo slobodni i da upravljamo sopstvenim životom. To su upozorenja da bi trebalo nešto da prestanemo da radimo.

– Ako duže ili kraće ignorišemo takva upozorenja, možemo ugroziti svoje psihofizič­ko zdravlje. A kada se to dogodi, naša unutrašnja ravnoteža je još narušenija. I tako nastaje začarani krug koji nam ne dozvoljava da se u svojoj koži osećamo dobro – objašnjava Milica Stojiljkov­ić.

Postepeno sebe zarobljava­mo, a da nam za to niko drugi nije kriv. Recimo, kad nešto važno želimo da uradimo usred buke oko nas, moramo da se sklonimo od te buke, pa tek onda se posvetiti slušanju onoga što nam je važno. Isto je i sa zdravljem i negovanjem mira u sebi.

– Jedino negovanjem lepog u sebi možemo privući lepo u svoj život. U tome može pomoći meditacija. Zatvorenih očiju, sedeći, dlanova okrenutih nagore na krilu, izgovorite u sebi: „Molim da mi se optimizuje ljubav prema sebi“– savetuje Milica.

Redovnim praktikova­njem ove meditacije počećemo da osećamo mir, imaćemo svest o onome što se dešava i usmerićemo se ka rešenjima umesto ka onome što sputava osećaj slobode.

Kratka meditacija pomoći će vam da se umirite

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia