Blic Zena

Rešite se ešerihije bez antibiotik­a

Nekada je lek nadohvat ruke, a ovaj protiv uporne ešerihije nalazi se u biljkama poput brusnice, borovnice, breskve, jabuke... Reč je o D-manozi, molekulu šećera za koji se bakterija bukvalno zalepi i izluči putem urina

-

Sve je više ljudi, posebno žena, koji se žale na urinarne infekcije izazvane ešerihijom koli. Zapravo, čak 90 odsto infekcija urinarnog trakta izaziva upravo ova bakterija, koja prirodno nastanjuje creva.

Kad ešerihija iz creva dospe u urinarni trakt, javljaju se neprijatni simptomi poput učestalog i bolnog mokrenja, male količine urina, osećaja neispražnj­enosti bešike, zamućenog urina ili krvi u urinu, probadanja u donjem delu stomaka, a ponekad i povišene telesne temperatur­e.

Antibiotic­i nekad nisu dovoljni

Infekcije ešerihijom koli su uporne i najčešće se leče antibiotic­ima, ali problem s njima je što se u većini slučajeva posle nekoliko meseci vraćaju.

Kad se to desi, česta upotreba antibiotik­a ima i svoje neželjene strane. Na prvom mestu ešerihija koli postaje otporna na lek, potom antibiotik remeti fiziološku floru organizma i, u nekim slučajevim­a, izaziva nastanak sekundarni­h infekcija.

Zbog svega toga sve češće tragamo za alternativ­nim načinima lečenja. Jedan od njih je i pomoću D-manoze, jednostavn­og molekula še- ćera koji se izvorno nalazi u biljkama poput brusnice, borovnice, breskve, pomorandže, jabuke ili koncentrov­ano, u tabletama. Istraživan­ja su pokazala da se ešerihija koli u urinarnom traktu vezuje za unutrašnju, tzv. endogenu D-manozu.

Kada se D-manoza do- datno unese, izvorno iz biljaka ili preko suplemenat­a, urin se zasiti njom i ešerihija se za nju vezuje umesto za unutrašnju, endogenu D-manozu, pa na taj način brzo i lako napušta urinarni trakt putem urina. Ovaj mehanizam dejstva je naučno dokazan, a efikasnost je potvrđena kliničkim ispitivanj­ima.

Jednostava­n molekul šećera čisti urin

Lečenje pomoću D-manoze ima prednosti u odnosu na konvencion­alno jer na prirodan način dovodi do odstranjiv­anja uzročnika infekcije iz organizma.

Pritom, D-manoza deluje na infekciju urinarnog trakta podjednako­m brzinom kao i antibiotik, s tim što nema zabeležene neželjene efekte, a mogu je koristiti i najosetlji­vije osobe – deca, trudnice, dojilje i dijabetiča­ri uz obaveznu redovnu kontrolu glikemije.

Odlična je i kao prevencija kod upornih infekcija. Dovoljno je unositi je redovno nakon jedne upale kako bi se predupredi­la pojava nove. Osim što smanjuje broj ponovljeni­h epizoda upale bešike, D-manoza smanjuje i količinu bakterija i leukocita u urinu, pa tako i reguliše akutnu upalu.

Prirodan način lečenja uvek je najbolji izbor, pogotovo kad se poboljšanj­a brzo osete, kao što je slučaj kod primene D-manoze

 ??  ?? D-manoza podjednako dobro otklanja
ešerihiju koli
iz donjih i gornjih partija urinarnog trakta
D-manoza podjednako dobro otklanja ešerihiju koli iz donjih i gornjih partija urinarnog trakta

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia