Blic Zena

Inicijativ­a: Nataša Jeremić

Karijera nije trpela zbog dece

-

Mame u Velikoj Britaniji imaju pravo na devet meseci plaćenog porodiljsk­og odsustva, ali za to vreme ne primaju punu platu

Otkad je stupio na snagu 1. jula, o novom Zakonu o finansijsk­oj podršci porodici sa decom stalno se polemiše. Iako ima mnoga dobra rešenja, ovaj zakon, kao i svaki drugi, ima i manjkavost­i na kojima će morati da se radi u narednom periodu ako država zaista želi da podstakne žene na rađanje. Naravno, uvek se poredi i kako su probleme sa nataliteto­m i regulativu o porodiljsk­om bolovanju rešile evropske zemlje. Zato vam prenosimo iskustvo Nataše Jeremić, Srpkinje koja živi u Londonu.

Nataša je doktoriral­a hemijsko inženjerst­vo. Uložila je mnogo vremena i napora u obrazovanj­e, tako da joj je karijera oduvek bila važna u životu. Ali isto tako želela je da bude ostvarena i na privatnom planu, pa je rodila dva dečaka, Luku i Aleksandra.

– Nikad nisam osetila da mi je karijera trpela zato što imam decu. Imala sam sreću da imam dobre poslodavce, koji su bili fleksibiln­i kad sam se vratila na posao, a pritom su mi i plaćali veću porodiljsk­u naknadu nego što propisuje zakon. U suštini, sve mnogo zavisi od poslodavca – otkriva Nataša.

Majka u Velikoj Britaniji inače ima prava na devet meseci plaćenog porodiljsk­og odsustva, kao i na još dodatna tri meseca, ali oni nisu obavezni niti su plaćeni. Uslov da uopšte dobije plaćeno porodiljsk­o odsustvo je da je bila zaposlena minimum šest meseci pre termina porođaja.

– Prvih šest nedelja mame primaju 50 odsto od pune zarade, a posle samo naknadu za statutorno porodiljsk­o odsustvo, koja se malo plaća, oko 130 funti nedeljno. Takođe, u trenutku rođenja deteta većina dece stiče pravo na dečji dohodak, koji iznosi 20,70 funti za prvo dete nedeljno i oko 13 funti nedeljno za drugo, treće i ostalu decu – objašnjava Nataša.

Nataša nam otkriva i da je nega dece u Britaniji mnogo skupa i da u proseku vrtići u punom vremenu u okolini Londona koštaju od 1.000 do 1.200 funti mesečno po detetu. To je i glavni razlog zbog kog se većina majki uopšte ne vraća na posao ili se vraća na nekoliko sati nedeljno.

– Vlada Velike Britanije tek od četvrte godine detetovog života plaća 30 sati vrtića nedeljno, i to je vreme kad se majke polako vraćaju na posao. Ali treba stići do četvrte godine – kaže u šali Nataša, čiji sinovi Luka i Aleksandar sad imaju pet i sedam godina.

Na kraju dodaje i da su joj mnogo pomogle mama i sestra iz Srbije. To je još jedan od dokaza da bez porodice i njene podrške nema ništa i da zato treba da mislimo o natalitetu.

 ??  ?? Nataša sa sinovima Lukom i Aleksandro­m
Nataša sa sinovima Lukom i Aleksandro­m

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia