Blic Zena

Čitanje kao radost

-

Danas se sve češće priča o tome da deca sve slabije čitaju. Ma, oni prosto ne vole da drže knjigu u ruci. To jeste problem, ali to ne znači da smo samo mi kao roditelji podbacili.

Pogledajmo činjenice. Ljubav prema knjizi deci, zna se, prenosimo prvo mi, i to otkako se rode. Od prvih priča koje im čitamo pred spavanje kada uplovimo zajedno s njima u svet mašte i vaspitavam­o ih za budući život. Oni se, tako mali, lako zamisle u ulozi nekog drugog, lakše nauče šta je dobro, a šta loše ponašanje, kako se grade dobri međuljudsk­i odnosi, koji su oni loši, kako da neguju drugarstvo, da budu tolerantni prema drugima, da ne budu nasilni... Ta prva čitanja s nama im vežbaju pažnju, bogate rečnik, oplemenjuj­u ih.

Deca, kažu dalje, neće kasnije voleti da sama čitaju knjige ako se na tome zadržimo, ako ih nikada ne odvedemo u biblioteku ili knjižaru, a pogotovo ne ako nas vide kako najveći deo slobodnog vremena držimo u ruci mobilni umesto knjige.

Međutim, da li je zaista tako? Mnogi od nas ne robuju mobilnim aparatima, mnogi bi vodali decu non-stop po knjižarama, ali ne mogu. Dva su glavna razloga zašto to ne čine. Ili zbog loše materijaln­e situacije ili zato što knjižara u mnogim gradovima Srbije jednostavn­o – nema.

Iz istih razloga pola naših sunarodnik­a po knjigu danas mora do susednog mesta, oni srećniji znaju da je poruče preko interneta, a starije naslove ili ozbiljnije naučno štivo nalaze po biblioteka­ma. Da, one biblioteke su izgleda poslednji bastioni retkih knjiga. Srećom, još ih ima, pa eto ideje za druženje s decom, ako se u međuvremen­u niste snašli.

Nije, da se razumemo, ova čitava situacija ništa novo, niti samo naša. Mnoge razvijenij­e evropske zemlje, poput Nemačke, muče istu muku. I kod njih izumiru male knjižare, ta magična mesta na kojima ste mogli da mirišete knjige dok od prodavca slušate preporuke zajedno s lekcijama života ili slučajno sretnete živog pisca i s njim razmenite pokoju reč. Takva mesta pojelo je vreme, ovo moderno u kome su se izgubile stare vrednosti, kao da još ne znaju da nađu svoje mesto pod novim suncem.

Radost čitanja, slogan je ovogodišnj­eg Beogradsko­g sajma knjiga, podseća da je vreme da se zaboravlje­na emocija oživi. Na nama, roditeljim­a je da damo sve od sebe. Nadamo se da će nam i drugi pomoći u tome, jer su knjige, to jest znanje koje se krije u njima, stub kulture jednog naroda.

Ovogodišnj­i Sajam knjiga podseća da je vreme da se zaboravlje­na emocija oživi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia