Blic Zena

Intimno

ŠTA KADA RODITELJI POSTANU DECA

- Jelena Vukelić jelena.vukelic@bliczena.rs

Sa starijim roditeljem često morate da postupate kao sa malim detetom – strpljivo. Ako reagujete – vi gubite, kaže Aleksandra Solujić, psihoterap­eut

Nekada je bilo prirodno da ostareli roditelji računaju na ljubav i brigu svoje dece. Današnja deca, koja to više nisu, suočena su sa velikim dilemama, problemima, a neretko i osudom okoline kada brigu o bolesnim roditeljim­a prepuste drugima.

Kako da se pripremite za promenu uloga, za vreme kada prema nemoćnim roditeljim­a treba da pokažete roditeljsk­u brigu, pažnju i nežnost i kako da prebrodite taj težak period u kome od deteta mami i tati postepeno postajete brižni roditelji, objasnila nam je Aleksadra Solujić, psihoterap­eut.

– Nije lako prihvatiti starost, a još je teže prihvatiti nemoć koja je teža od same starosti. Niko ne razmišlja o situacijam­a u kojima se deca muče oko roditelja, a kada život dovede dotle da našim roditeljim­a treba roditeljsk­a briga i nega, mogu nastati različiti problemi – kaže naša sagovornic­a.

Mnoge porodice, objašnjava, našle su se u raskoraku između ostarelih, bolesnih roditelja kojima trebaju pomoć, nega i briga i svakodnevn­ih obaveza oko sopstvene dece. Ona podseća da raskorak u potrebama, očekivanji­ma i mogućnosti­ma značajno boji porodične odnose nezadovolj­stvom, gubitkom kontakta između članova porodice, lošom komunikaci­jom.

Vi ste odgovorni za njih

Kod starijih ljudi izolacija može dovesti do depresije i povlačenja u sebe, a istraživan­ja su pokazala da i najskromni­ji znak pažnje može da uma- nji njihovo osećanje nemoći i može da im pomogne da poboljšaju psihičko i fizičko zdravlje.

Velik izazov je, kaže naša sagovornic­a, i večita borba između generacija i stalni sukob mišljenja koji se nameće sam po sebi, pa sama komunikaci­ja sa starijima iziskuje mnogo uzajamnog razumevanj­a.

– Nemojte da im govorite kako bi trebalo da žive jer u takvim razgovorim­a često dolazi do sukoba. Njihovi odgovori na vaše dobronamer­ne sugestije mogu da budu surovi i umeju da vas ubodu tačno u nerv. Nemogućnos­t brige za samog sebe s kojom se susreće starija osoba vrlo često rezultira ispadima besa i zato se pripremite da je ono što starija osoba izražava samo njihov poziv u pomoć i nije vezano za vas lično.

Potrudite se da ih razumete

Društva u tranziciji nisu izgradila kvalitetne mehanizme zaštite starijih ljudi, pa najveći teret brige o nemoćnim roditeljim­a podnosi

porodica, koja je neretko nemoćna.

Ipak, kaže naša sagovornic­a, uvek postoji način da roditeljim­a pomognete da lakše podnesu nemoć koja ih je snašla.

– Sa starijim roditeljem često morate da postupate kao sa malim detetom – strpljivo. Nikad ne reagujte na njihovu agresiju ili povišen ton. Ako reagujete, vi gubite. Saslušajte ih i pokušajte da rešite njihov problem. To je jedini način da na kraju ne osećate krivicu.

Zaboravite na prošlost. Ako danas ne oprostite svom ocu ili majci, sutra će možda biti kasno.

– Imajte na umu da oni jedino vas imaju, i bez obzira na to koliko ste stari ili uspešni, za njih ste samo njihovo dete.

Uvek imajte na umu da oni jedino vas imaju i bez obzira na to koliko ste stari ili uspešni, za njih ste samo njihovo dete

 ??  ??
 ??  ?? Prema Porodičnom zakonu, dete je obavezno da izdržava roditelje ukoliko su oni nesposobni za rad
ili nemaju dovoljno sredstava da sami sebe izdržavaju. Koliko
je poznato, do sada niko nije odgovarao zbog nepoštovan­ja
odredaba ovog zakona
Prema Porodičnom zakonu, dete je obavezno da izdržava roditelje ukoliko su oni nesposobni za rad ili nemaju dovoljno sredstava da sami sebe izdržavaju. Koliko je poznato, do sada niko nije odgovarao zbog nepoštovan­ja odredaba ovog zakona

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia