Blic Zena

Više donora, više spasenih pacijenata

O bebi, malom Aleksandru koji je bio na korak da oslepi, a kome su zahvaljuju­ći donoru presađene rožnjače, priča cela Srbija. On će sada imati normalan život, a da je više donora, bilo bi i više ovakvih priča

- V. N.

Lekari Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Srbije i Dečje klinike u Tiršovoj dečaku Aleksandru rođenom 26. septembra uspešno su transplant­irali rožnjače. Da je mali Aleksandar rođen sa belim rožnjačama (bilateraln­a kongenital­na anomalija rožnjače), primećeno je odmah u porodilišt­u. Iz Niša je prebačen u Beograd, gde je hitno trebalo pronaći donora. Ovakvi deformitet­i, pogotovo na oba oka, nisu česti, a zahtevaju hitnu reakciju. U suprotnom dečak bi oslepeo.

Rožnjače donora, u stanju moždane smrti, pojavile su se baš u trenutku kada su bile potrebne malom Aleksandru.

Operaciju je uradio prof. dr Milenko Stojković, direktor Klinike za očne bolesti KCS, sa svojim timom, a u pomoć su im pritekli i lekari iz Tiršove.

– Ovakvi deformitet­i,

pogotovo na oba oka, nisu česti, ali zahtevaju hitnu reakciju. Iako ni kadar, ni oprema, a ni poznavanje operativne tehnike nisu problem, bez organa donora nama su ruke vezane. Svi smo bili u šoku, naravno, pozitivnom kad smo sutradan dobili obaveštenj­e da se pojavio jedan donor. To se ne dešava tako često. U tom trenutku beba je imala apsolutni prioritet. Dan kasnije smo uradili transplant­aciju – kaže doktor Stojković.

U Srbiji je zbog manjka donora problemati­čna transplant­acija svih organa, a posebno rožnjača na koje čeka više od 1.500 ljudi, a godišnje se uradi tek 15 do 20 transplant­acija. Kada je reč o deci, tkivo dečjeg oka je mnogo složenije za operaciju nego tkivo oka odraslog čoveka, ali ni to nije omelo profesora Milenka Stojkovića i njegov tim da uspešno operišu bebu Aleksandra.

Rožnjače donora, u stanju moždane smrti, pojavile su se baš u trenutku kada su bile potrebne malom Aleksandru

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia