Blic Zena

Cink iz semenki za jak imunitet

Sušene semenke bundeve, suncokreta, čak i lubenice pravi su izvor cinka, kojim se dokazano jača imunitet. Pa nek vam se nađu pri ruci, sad pred sezonu virusa

-

Na pad imuniteta dokazano utiču pušenje, hronične bolesti, fizička iscrpljeno­st i stres, nedovoljno sna i kretanja, kao i nepravilna ishrana, a posledica toga su česte upale, infekcije koje se ponavljaju i hronične infekcije.

Jedini izlaz iz tog začaranog kruga je da ojačate, a cink je dokazano moćni čuvar imuniteta. Taj oligoeleme­nt neophodan je za mnoge metaboličk­e procese u organizmu. Kako se u organizmu nalazi u veoma malim količinama, vredi pokušati da manjak cinka nadoknadit­e ishranom ili suplementi­ma.

Pored standardni­h namirnica bogatih cinkom, kao što su džigerica, mlečni proizvodi, jaja i plodovi mora, tu su i sušene semenke lubenice, bundeve i suncokreta. Em su prebogate cinkom, em uvek mogu da vam budu pri ruci, u džepu ili u tašni.

OD BUNDEVE Semenke bundeve bogat su izvor cinka, pa tako čevrt šoljice ovih zdravih grickalica sadrži čak 17 odsto preporučen­e dnevne vredno-

sti ovog važnog oligoeleme­nta koji pomaže pri regulaciji imunološko­g sistema i tako smanjuju rizik od virusnih infekcija poput prehlade i gripa. Možete da ih jedete sirove ili zapečene u rerni, ne na većoj temperatur­i od 170 stepeni i ne duže od 15 minuta. Mogu biti i sjajan dodatak salatama, supama i sosevima.

OD SUNCOKRETA Semenke suncokreta u 100 g sadrže čak 5 mg cinka i kao takve se preporučuj­u za jačanje imuniteta, ali s njima treba biti oprezan pošto sadrže dosta masti, te su i veoma kalorične.

OD LUBENICE Ovu vrstu semenki imate prilike još da skupite, ako niste, jer lubenica još ima u prodaji. Otkriveno je da su i te kako kvalitetan izvor cinka i drugih korisnih elemenata. Koriste se isključivo oprane crne semenke, i to prvo prosušene na papiru, a potom pečene u rerni, minimum dvadeset minuta na srednjoj temperatur­i i povremeno poprskane slanom vodom.

 ??  ?? Unos cinka najbrže će se pojačati određenom
vrstom namirnica ili suplementi­ma
Unos cinka najbrže će se pojačati određenom vrstom namirnica ili suplementi­ma

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia