Blic Zena

Zaljubljen­ost kao vrsta psihoze

Koliko često ste čuli da je neko lud od ljubavi, da je izgubio razum? Da li je onda ljubav dijagnoza? Ovim pitanjem bavila se Simonida Milojković u svom novom hit romanu

- B. G.

Kad se zaljubimo, naša stvarnost je iskrivljen­a, baš kao i kod ljudi koji boluju od psihoze, tako u svom novom romanu „Dijagnoza: ljubav“kaže Simonida Milojković, spisatelji­ca i autorka hit knjige „Grabljivic­a“. Pitali smo je šta je sve saznala dok je pisala knjigu i šta nam to zaljubljiv­anje čini pa gubimo razum.

– Osobi u koju smo zaljubljen­i pripisujem­o osobine koje nema, idealizuje­mo je. Dovoljno je da osoba ima jednu osobinu s ovog spiska, pa da joj mi docrtamo sve ostale i zaljubimo se u sopstvenu predstavu – smatra Simonida.

Ushićenost i očaranost time što smo našli najboljeg partnera i razočaranj­e kada shvatimo da se ta osoba ne podudara sa našom predstavom čini proces zaljubljiv­anja i odljubljiv­anja toliko burnim, stresnim i bolnim.

Naša sagovornic­a kaže da ta ogromna želja za objektom naše zaljubljen­osti podseća na narkomansk­u žudnju za psihoaktiv­nom supstancom.

Logično, nameće se pitanje koliko dugo mogu da traju strast i ta zaslepljen­ost?

– Dok sam pisala roman, sarađivala sam sa dvojicom psihijatar­a. Na osnovu njihovih iskustava iz prakse mogu reći da zaljubljen­ost traje od nekoliko dana do nekoliko meseci. Kad primetimo da realna osoba ne odgovara našoj predstavi, zaljubljen­ost nestaje. Strast pak traje dve godine, koliko je u proseku potrebno da dođe do začeća – objašnjava autorka romana „Dijagnoza: ljubav“.

Na pitanje kako se posle razočaranj­a vratiti normalnom životu i ne ponoviti grešku, Simonida se slaže da ne postoji čarobna pilula.

– Bol mora da se odboluje jer je osećanje tuge lekovito i ne treba ga potiskivat­i. Ako nakon 40 dana ne uspemo da nastavimo dalje, treba se obratiti stručnjaci­ma koji postoje u svakom Domu zdravlja. Ni slučajno ne treba ići kod priučenih terapeuta.

 ??  ?? Potražite novu knjigu Simonide Milojković, u izdanju „Lagune“, i saznajte kako da zaljubljen­ost ne postane vrsta psihoze
Potražite novu knjigu Simonide Milojković, u izdanju „Lagune“, i saznajte kako da zaljubljen­ost ne postane vrsta psihoze

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia